Top 10: Parteneriate "tech" celebre

Joi, 17 Februarie 2011, ora 18:13
2424 citiri
Top 10: Parteneriate "tech" celebre

In momentul in care CEO-ul Nokia, Stephen Elop a anuntat parteneriatul companiei cu Microsoft sptamana trecuta, a prezentat noua piata a smartphone-urilor ca fiind o cursa de 3 cai. Un parteneriat intre companii la momentul potrivit poate elimina slabiciunile dintre concurenti, poate pune presiune pe liderii de piata sau poate transforma un start-up intr-un gigant de miliarde de dolari.

Vezi ce parteneriate au facut minuni in peisajul tehnologiei:

Apple & ARM

Modelele de procesoare ARM au alimentat timp de mai mult ani teefoanele mobile.

In 2010, Apple a folosit un procesor ARM pentru celebrul iPad. Succesul gadget-ului a determinat Apple sa ramana fidel ARM, folosindu-i procesoarele la realizarea tabletelor.

Chiar si Microsoft a decis ca urmatoarea versiune de Windows sa ruleze pe cipuri ARM, renuntand la traditia Intel.

Microsoft & Yahoo

A fost nevoie de mai mult de 2 ani, de o oferta de achizitie esuata, o recesiune economica si o schimbare de CEO, pana cand Microsoft a semnat acordul cu Yahoo.

Microsoft Bing a inceput in 2010 sa alimenteze toate rezultatele de cautare pe Yahoo.

Parteneriatul nu este inca profitabil pentru Microsoft, insa pune presiune pe Google.

Apple & Google

Apple a stiut sa construiasca hardware si software pentru iPhone, insa compania a avut nevoie de ajutor in privinta serviciilor online.

Un acord cu Google a facut posibila aparitia Google Maps si Youtube pe fiecare iPhone care a devenit in scurt timp gadget-ul nr 1 preferat de catre consumatori.

Parteneriatul s-a “clatinat” putin in momentul in care Google a decis sa intre in afacerea smartphone-ului. CEO-ul Google Eric Schmidt a fost nevoit sa demisioneze din consiliul de directori ai Apple, insa aplicatiile Google ruleaza inca pe iPhone.

Intel & Apple

Ani de zile in care Windows rula pe cipuri Intel, Apple s-a increzut in procesoarele PowerPC proiectate de catre IBM si Motorola.

De la inceputul lui 2000, arhitectura PowerPC a ramas in urma in ceea ce priveste durata de viata a bateriei, lucru care a indemnat Apple sa ia calea Intel, ceea ce a facut vanzarile Apple sa “explodeze”.

Google & Yahoo

La inceputurile Google a fost semnat un acord cu Yahoo pentru a spori calitatea rezultatelor de cautare.

Acordul a durat 4 ani si a oferit Google un capital de operare mic si multa notorietate, ceea ce a ajutat compania aflata la inceput sa-si pregateasca propriul model de afaceri.

Alianta s-a incheiat cu un proces, Yahoo primind 2.7 milioane de actiuni Google.

IBM & Red Hat

In anii 90’, majoritatea calculatoarelor rulau pe anumite variante de Unix. Insa, IBM a decis sa faca un pariu strategic pe Linux, un sistem de operare open-source bazat pe Unix.

Compania a semnat un acord cu distribuitorul Linux, Red Hat in 1999.

IBM a fost cea care a contribuit la mutarea Linux de pe serverele web pe serverele companiilor.

Microsoft &Apple

Cand Steve Jobs s-a reintors la Apple in 1997, compania se afla pe punctul de a esua.

Una din primele sale miscari inspirate a fost de a semna un acord cu Microsoft care a investit 150 milioane de dolari in Apple. In urma acordului cele doua companii au convenit sa dezvolte Office pentru Mac pe acelasi format ca si pe Windows.

Tranzactia a fost “condamnata” de catre fanii Apple, insa au ajutat compania sa iasa din impas.

Microsoft & Intel

In 1987, Microsoft a lansat Windows 2.0 care rula exclusiv pe procesoarele Intel 286.

De atunci piata PC-urilor a fost dominata de doua companii: mai mult de 90% din calculatoarele personale aveau Windows si peste 80% dintre acestea aveau cipuri Intel.

Dupa 20 de ani de parteneriat, Microsoft a tradat Intel si s-a reorientat catre competitorul acestuia, ARM.

IBM & Microsoft

Directorii IBM au abordat prima data Digital Research pentru a obtine licenta sistemului de operare CP/M pentru primele calculatoare, dar din motive necunoscute nu au putut ajunge la un acord.

In schimb, IBM a facut un acord cu Microsoft pentru MS-DOS. Mai tarziu, IBM a obtinut licenta pentru CP/M, dar au platit mai mult pentru ea decat pentru sistemul de operare al Microsoft si niciodata nu au pus-o in practica.

Microsoft & Nokia?

Ambele companii au fost concurente pe piata smartphone-urilor de aproape 10 ani. Deci, acest parteneriat nu are nimic asemanator cu vechile parteneriate.

In al doilea rand, companiile nu se afla pe picior de egalitate.

Microsoft nu are o putere foarte mare pe piata smartphone-urilor, insa activitatea si situatia financiare sunt mult mai puternice.

Nokia scoate mai multe telefoane decat orice alta companie, insa cota de piata a smartphone-urile este in scadere rapida si are nevoie de o resuscitare.

De aceea, Nokia isi va pune destinul tehnologic in mainile Microsoft.

Alianta seamana cu parteneriatul cu Yahoo din 2009, care se pare ca a atins obiectivul Microsoft de a pune presiune pe Google, insa nu a fost la fel de profitabil si pentru Yahoo.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
#apple, #nokia, #parteneriate , #stiri Apple