Ce boli poate face bebelusul daca nu-i alegi cu grija apa imbuteliata

Vineri, 30 Martie 2012, ora 12:46
3767 citiri
Ce boli poate face bebelusul daca nu-i alegi cu grija apa imbuteliata

Cand prepara hrana bebelusilor, mamicile au intotdeuna grija ca ingredientele sa fie de calitate, dar adesea le scapa din vedere faptul ca si apa pe care le-o dau celor mici trebuie aleasa cu atentie.

Tu cum alegi apa pe care o bea micutul tau? Stii ca apa pe care o folosesti in prepararea laptelui praf pentru bebelusul tau contine pe langa sodiu, calciu, magneziu si alte saruri, care pot accentua sau echilibra formula nutritionala a laptelui praf si nitrati?

Organismul uman transforma rapid nitratii in nitriti (NO2-), care sunt cu mult mai toxici. La nou-nascuti, a caror flora microbacteriana nu este suficient dezvoltata, cu cat cantitatile de nitrati din organism sunt mai mari, cu atat bolile pe care le pot face sunt mai grave: de la probleme gastrice, diaree infectioasa, urticarii sau iritatii, pana la methemoglobinemie.

Aceasta din urma, cunoscuta si ca "blue baby syndrome" sau "sindromul albastru al nou-nascutului", este cea mai periculoasa afectiune pe care o poate provoca sugarilor contaminarea cu nitrati si, implicit, cu nitriti.

Interactiunea nitritilor din organism cu hemoglobina dezvolta o molecula, denumita methemoglobina, incapabila sa transporte oxigenul. Din cauza circulatiei inadecvate a oxigenului prin sange, bebelusul incepe sa dezvolte probleme respiratorii, care duc rapid la asfixiere si, ulterior, chiar la deces.

"Nitratii patrund in organism, se transforma in nitriti si blocheaza hemoglobina din capacitatea ei de a fixa oxigenul, iar in felul acesta se produce o insuficienta de oxigenare a tuturor tesuturilor din organism - in special la nivelul tesutului nervos central, punand in pericol uneori chiar viata copiilor, sau ajungand acestia in servicii de terapie intensiva si necesitand manevre de resuscitare - evident, pentru neutralizarea nitritilor din sange", spune prof. dr. Marin Burlea, presedinte al Societatii Romane de Pediatrie.

Cu toate ca este extreme de important ca hrana sugarilor sa fie preparata cu o apa cu un continut de nitrati cat mai scazut, in Romania legea este extrem de permisiva si nu protejeaza deloc bebelusii.

Astfel, continutul maxim admis de nitrati in apele minerale imbuteliate in Romania este de 50 mg/l, valoarea mult prea ridicata pentru copiii cu varste mici, dar mai ales pentru beblusi.

Medicii pediatri din intreaga lume recomanda, atat pentru hidratare, cat si pentru prepararea hranei, sa se foloseasca o apa cu un continut de nitrati de cel mult 10 mg/l.

Spre deosebire de Romania, in alte tari din lume, inclusiv in statele comunitare, legislatia cu privire la protectia in alimentatie a bebelusilor este mult mai bine definite.

In Franta, conform directivelor Agentiei Franceze pentru Siguranta Sanitara a Alimentelor (AFSSA), mentiunile de tipul "apa ce poate fi utilizata in alimentatia sugarilor" sunt premise doar pe etichetele apelor minerale naturale sau de izvor a caror continut de nitrati (NO3) este inferior sau egal cu 10 mg/l.

Nu fierbeti apa pentru prepararea hranei bebelusului!

Fierberea, cel mai utilizat procedeu pentru purificarea apei, nu ajuta cu nimic in cazul apelor in a caror compozitie se afla cantitati mari de nitrati, ba din contra, amplifica concentratia acestora. Altfel spus, sporeste toxicitatea apei.

Potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, nitratii si nitritii nu reprezinta un mare pericol numai pentru sugari, ci si pentru copiii de pana la 10 ani. Riscul este unul mare, putand aparea nu numai fenomene de intoxicare cronica, ci si alte fenomente mult mai rapide, precum urticarii declansate de nitrati si nitriti. Mai grav, acestia perturba activitatea tiroidei, care este directorul care dirijeaza toate metabolismele (metabolismul proteinelor, al glucidelor sau al lipidelor).

Dincolo de concentratiile de nitrati, atunci cand alegem o apa pentru prepararea hranei bebelusilor este indicat sa ne uitam dupa cele cu o mineralizare totala relativ mica. In categoria apelor minerale recomandate pentru prepararea hranei bebelusilor intra apele oligominerale, adica cele cu un continut scazut de saruri. Conform normativului Uniunii Europene, o apa este oligominerala atunci cand mineralizarea ei totala nu depaseste pragul de 500 mg/L.

In concluzie, inainte de a folosi o apa pentru prepararea hranei bebelusilor, este extrem de important sa fim bine informati despre continutul ei in nitrati, precum si despre mineralizarea ei totala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#nitrati apa imbuteliata Romania, #bebelusi afectati nitrati, #lege eticheta apa imbuteliata, #apa nitrati boli , #stiri AQUA Carpatica