ArcelorMittal: Situatia globala afecteaza si operatiunile din Romania

Luni, 30 Iulie 2012, ora 12:43
1751 citiri
ArcelorMittal: Situatia globala afecteaza si operatiunile din Romania

Criza economica a cuprins si colosii industriali. ArcelorMittal anunta reduceri de cheltuieli, in contextul unui profit in scadere, iar in Romania, combinatul de la Galati a anuntat deja noi scheme de plecari voluntare pentru angajati.

Cel mai mare producator de otel din lume, cu o prezenta puternica si in minerit, a anuntat in al doilea trimestru al anului, un profit in scadere cu aproximativ 38%, pana la 959 milioane de dolari, de la 1,53 miliarde, in aceeasi perioada a anului precedent. ArcelorMittal a anuntat si venituri in scadere cu 10% in ultimul an, la 22,4 milirade, sub estimarile analistilor, ca rezultat al reducerii cantitatii de otel livrate cu 2,25%, al fluctuatiei cursului de schimb, dar si din cauza scaderii cotatiei internationale a otelului, noteaza site-ul Nasdaq.

Gigantul producator de otel a intampinat probleme in toate marile piete din lume, rezultatele sale fiind insa afectate cel mai mult de criza datoriilor suverane din Europa, de surplusul de oferta din America de Nord, dar si de importurile in scadere din China, una dintre cele mai mari piete de desfacere ale ArcelorMittal. Toti acesti factori au contribuit la o scadere a veniturilor EBITDA (castigul inainte de dobanzi, rate, depreciere si amortizare) cu 28 de procente, la 2,5 miliarde dolari.

Conform declaratiilor oficialilor companiei, principala ingrijorare ramane evolutia economiei din Europa. "Conditiile din piata in prima jumatate a anului au fost o provocare mai mare pentru noi decat ne asteptam initial. Economia globala ramane fragila si ne asteptam ca situatia sa ramana similara in a doua jumatate a anului", a declarat Lakshmi Mittal, CEO si presedinte al gigantului producator de otel, citat de Wall Street Journal.

In consecinta, compania si-a ajustat in scadere capacitatea de productie si a vandut activele cu importanta redusa pentru a-si acoperi cheltuielile.

ArcelorMittal in Romania

In contextul in care intreaga activitate a companiei la nivel international este afectata de criza economica, nici operatiunile din Romania nu au scapat neafectate.

La Galati, compania a anuntat recent deschiderea unor noi scheme de plecari voluntare a angajatilor din combinat in vederea "mentinerii competitivitatii". Astfel, salariatii din departamentul Structural & Skill Pool vor avea posibilitatea sa renunte la locul de munca, in schimbul unor pachete financiare stabilite in functie de vechime si de venitul actual.

ArcelorMittal Galati: Angajatii sunt "ademeniti" catre plecari voluntare

Folosind aceeasi metoda, a platilor compensatorii, combinatul siderurgic de la Galati a reusit sa isi diminueze numarul de angajati la 19.000 de oameni in prezent, de la 27.000, in 2001 - la privatizarea Sidex.

Tot in aceeasi schema, pentru cresterea competitivitatii combinatului, alti angajati vor fi redirectionati catre alte departamente, iar o parte din contractele cu firme terte vor fi denuntate. In plus, vor fi continuate programele de studiu care sa determine nevoia reala de forta de munca in toate sectoarele de activitate.

ArcelorMittal, la Galati din 2001

Actualul ArcelorMittal este fostul LNM Holdings NV, companie anglo-indiana care a cumparat Sidex Galati in noiembrie 2001 pentru 70 de milioane de dolari, contractul incluzand angajamente din partea cumparatorului pentru realizarea de investitii in valoare de 350 milioane de dolari, mai ales pentru protectia mediului.

In ce a investit ArcelorMittal Galati 6,6 milioane de euro

Compania s-a tinut de promisiune, investind in ultimii zece ani peste 168 milioane de dolari in programele de imbunatatire a mediului prin reducerea emisiilor atmosferice. Doar in ultimul an, ArcelorMittal a investit 6,6 milioane de euro in astfel de programe.

"Suntem hotarati sa luam toate masurile necesare pentru respectarea cerintelor Uniunii Europene si a legislatiei locale in domeniu. Am implementat un program riguros de protectie a mediului pe care l-am continuat in ciuda crizei economice si pe care il vom urma conform angajamentelor noastre", a declarat directorul general al ArcelorMittal Galati, Bruno Ribo.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#situatie ArcelorMittal Galati, #locuri munca ArcelorMittal, #situatie internationala ArcelorMittal , #Management