Bruno Ribo, ArcelorMittal Galati: Romania, o provocare complexa si captivanta

Sambata, 05 Ianuarie 2013, ora 00:00
3447 citiri
Bruno Ribo, ArcelorMittal Galati: Romania, o provocare complexa si captivanta

Bruno Ribo, CEO ArcelorMittal Galati, vorbeste despre situatia in care se afla compania pe care o conduce, in contextul international. Scaderea activitatii economice marcheaza evolutia companiei, insa omul de afaceri isi propune sa faca tot posibilul pentru a se adapta la situatia pietei.

Se afla la conducerea combinatului din 2012 dar face parte din echipa din 2009, la scurt timp dupa ce a facut cunostinta cu ArcelorMittal Galati din pozitia de client. De atunci compania i-a oferit nenumarate oportunitati de dezvoltare si noi provocari, lucru care l-a impiedicat pana acum sa se gandeasca la un eventual business propriu.

Bruno Ribo este o persoana "fara idei preconcepute" si cu multe ocupatii in afara serviciului, limitate doar de timp, recunoaste acesta.

Sarbatorile si le-a petrecut impreuna cu familia, perioada in care a promis ca se va odihni si isi va reincarca bateriile dupa un an foarte dificil.

Care au fost cele mai mari provocari cu care v-ati confruntat in 2012, de cand ati preluat fotoliul de CEO ArcelorMittal Galati?

In acest moment, ArcelorMittal Galati isi desfasoara activitatea context economic international dificil. De aceea, compania continua sa ia masurile responsabile pentru a se adapta la cerintele pietei. Ne axam, in continuare, pe mentinerea competitivitatii si flexibilitatii operatiunilor noastre.

Pentru a face fata provocarilor actuale, am implementat masuri care imbunatatesc calitatea produselor si serviciilor pentru clientii nostri. In ceea ce priveste masurile interne, ne-am optimizat structura companiei si am mentinut in operare doar unitatile, echipamentele si utilajele necesare pentru actualul nivel al productiei.

Aceasta nu inseamna inchiderea, ci implementarea unui plan flexibil pentru cele mai importante echipamente. De exemplu, avem in operare Furnalul 5, dar putem reporni Furnalul 3, care va contribui la cresterea capacitatii de productie, de indata ce piata va permite acest lucru.

Aceeasi abordare am avut-o si pentru ambele laminoare. In prezent lucram cu laminorul 2, dar laminorul 1 poate fi repornit rapid pentru a putea prelua noile comenzi.

In octombrie anuntati reducerea programului de lucru pana la sfarsitul anului. Cum decurge aceasta masura de redresare pentru combinat? Cand estimati ca va reveni la normal situatia la ArcelorMittal Galati?

In ceea ce priveste costurile fixe, am prioritizat costurile de mentenanta si am scazut programul de lucru. Nu in ultimul rand, suntem in proces de a transfera lucrari de la contractori, catre echipele proprii.

Aceste masuri fac parte din strategia companiei de a reduce costurile fixe si au vizat toti angajatii companiei, inclusiv managementul. In prezent monitorizam cu atentie evolutia si cerintele pietei pentru a fi pregatiti sa luam cele mai potrivite decizii operationale.

Nu trebuie sa uitam ca dupa o crestere istorica a comenzilor, in 2007, cerinta de otel in Europa a scazut cu 28%, in linie cu declinul industriei. Viziunea noastra este sa avem operatiuni care sa se adapteze rapid la evolutia comenzilor.

Care ar putea fi solutia, din punctul dumneavoastra de vedere, astfel incat situatia de pe piata europeana de profil sa se imbunatateasca?

In acest moment, ArcelorMittal Galati, asemeni tuturor producatorilor de otel din regiune, se confrunta cu o reducere a comenzilor, deoarece activitatea economica scade in continuare. Compania noastra trebuie sa isi adapteze rapid operatiunile la situatia pietei, in continua schimbare.

Ati ocupat posturi cheie atat in companii din Franta, Spania, Africa... De ce ati ales sa veniti in 2009 in Romania, ca membrul al Comitetului de Management ArcelorMittal Galati?

Prima mea intalnire cu ArcelorMittal Galati a fost in 2007, din pozitia de client. Dupa o perioada, am acceptat oferta Grupului de a veni aici. Pentru mine a fost o provocare profesionala complexa si captivanta.

Dar am considerat ca pot imbunatati situtia din Galati, datorita sprijinului pe care l-am primit din partea Grupului si a intregii echipe locale si de expatriati din Romania.

Ati fost vreodata tentat sa va construiti propriul business?

Pana in acest moment, nu m-am confruntat cu aceasta situatie deoarece compania mi-a oferit intotdeauna posibilitatea sa ma dezvolt si sa deprind noi atributii si sa pot raspunde noilor provocari.

Sunt o persoana fara idei preconcepute si am multe ocupatii in afara serviciului, incepand cu familia, cititul, calatoriile, alte culturi... dar ar fi o lista lunga. Principalul factor care ma limiteaza este timpul, desigur.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#ArcelorMittal 2012, #Bruno Ribo ArcelorMittal Galati, #situatie ArcelorMittal Galati, #afaceri ArcelorMittal Galati , #Management