Actionarii EnergoNuclear discuta modificarea participatiei

Marti, 01 Iunie 2010, ora 12:22
1661 citiri
Actionarii EnergoNuclear discuta modificarea participatiei

Actionarii EnergoNuclear au inceput discutiile despre modificarea participatiei fiecaruia, in cadrul companiei care va construi unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, a declarat pentru NewsIn Directorul de afaceri corporatiste al CEZ Romania, Adrian Borotea.

"Au inceput deja discutii pe tema actionariatului, dar nu exista nimic scris in acest sens. Nu am primit inca nimic oficial din partea statului prin care sa isi arate dispozitia de a-si reduce din participatie.

Noi investitorii vrem sa stim in ce conditii se va face aceasta vanzare de actiuni (la ce pret, in ce moment, pana la cat la suta vrea sa isi vanda din actiuni)", a declarat Agentiei NewsIn directorul de afaceri corporatiste al CEZ Romania, Adrian Borotea.

De asemenea, acesta a mai spus ca investitorii poarta totodata discutii legate de prelungirea etapei de pre-proiect, aflata in desfasurare, si care ar trebui sa se incheie in septembrie.

"Probabil ca aceasta prelungire a fazei de pre-proiect este utila si pentru schimbarea actionariatului. Acum se pregatesc documente, drafturi pentru contracte, caietul de sarcini pentru licitata internationala pentru realizarea reactoarelor. Pe 25 septembrie expira investment-agreement-ul.

Etapa de pre-proiect ar putea intarzia chiar si sase luni", a explicat oficialul CEZ, unul din dezvoltatorii proiectului.

Borotea: Unii din actionari nu isi doresc majorarea participatiei la EnergoNuclear

"Unii din actionari nu isi doresc majorarea participatiei la EnergoNuclear. Altii insa vor sa si-o majoreze.

CEZ inca nu a decis nimic in acest sens. Depinde de conditiile pe care statul le va pune in schimbarea actionariatului", a mentionat Adrian Borotea.

Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Serban, a declarat saptamana trecuta ca s-a decis reducerea participatiei statului la EnergoNuclear, compania de proiect care va realiza reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, de la 51%, o varianta posibila putand fi la circa 25%.

Oficialul din Ministerul Economiei a firmat ca procentul va fi stabilit in functie si de cererea pe care o vor avea si dupa o analiza financiara.

Nuclearelectrica si cei sase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GDF-SUEZ, Enel, Iberdrola si RWE Power, au semnat in noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (EnergoNuclear SA), care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.

In urma negocierilor, s-a decis ca impartirea actiunilor intre partenerii de proiect sa fie astfel: Nuclearelectrica - 51%, CEZ, GdF-Suez, Enel si RWE Power au fiecare cate 9,15%, iar ArcelorMittal si Iberdrola, fiecare cate 6,2%. Unitatile 3 si 4 ar urma sa fie puse in functiune cel mai probabil in 2017.

Costul estimat pentru cele doua reactoare este de 4 miliarde de euro
, iar fiecare unitate va avea o putere instalata de 720 MW. Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii pana la 40 de ani. Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologia canadiana CANDU 6.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#actionari, #energo, #nuclear, #participatie , #stiri Arcelormittal