ArcelorMittal are nevoie de lichiditati pentru a supravietui crizei

Vineri, 15 Mai 2009, ora 17:14
1248 citiri
ArcelorMittal are nevoie de lichiditati pentru a supravietui crizei

Grupul ArcelorMittal, lider mondial in industria otelului, a fost nevoit in ultima vreme sa sporeasca apelurile pentru fonduri, in vederea asigurarii unei situatii financiare stabile si pentru oprirea scaderii masive a productiei, relateaza AFP, informeaza NewsIn.

In cadrul intrunirii generale de marti, de la Luxemburg, presedintele grupului, Lakshmi Mittal, care a creat o companie gigant prin numeroase achizitii, a facut tot posibilul pentru a se asigura ca dispune de fonduri suficiente pentru a face fata anului si pentru ca grupul sa isi poata reduce datoriile la 22,5 miliarde dolari, pana la sfarsitul lui 2009.

In primul trimestru din 2009, datoriile nete ale companiei au urcat de la 26,5 miliarde dolari, la 26,7 miliarde dolari.

Pentru a se asigura ca are fonduri suficiente pentru a face fata crizei, grupul ArcelorMittal, ale carui fabrici functioneaza la o capacitate redusa cu 50% de cateva luni, a lansat in martie un program de reducere si finantare a datoriilor si a emis obligatiuni de peste 2 miliarde dolari. De asemenea, a avut o majorare de capital de 3,2 miliarde dolari.

Joi, compania a propus o emisiune de obligatiuni de 2,25 miliarde dolari.

Este vorba de a "demonstra ca grupul are acces pe pietele financiare intr-un moment in care acest lucru este considerat dificil", a spus Mittal.

Acest lucru a crescut putin increderea investitorilor in actiune, care a urcat cu 10% de la inceputul anului.

Succesul rapid al strangerii de fonduri de la sfarsitul lui aprilie, cu doar cateva ore dupa ce a dezvaluit o pierdere de mai mult de 1 miliard de dolari, a calmat pietele.

"Acesta a fost semnalul ca, pe moment, bancile ne urmeaza", a estimat delegatul sindical al ArcelorMittal, Xavier Le Coq.

ArcelorMittal, cel mai mare producator de otel din lume, a afisat in 29 aprilie pierderi nete de 1,06 miliarde dolari in primul trimestru, dupa ce o scadere a pretului pe piata de profil a facut ca grupul sa scada productia cu pana la 45%.

ArcelorMittal, companie formata prin preluarea Arcelor SA de catre Mittal Steel Co. in 2006, a redus productia in contextul comprimarii economiei mondiale si scaderii cererii.

Comenzile slabe din partea constructorilor auto si imobiliari au dus la scaderea pretului otelului pana la cel mai mic nivel din ultimii sase ani, in timp ce, potrivit datelor Asociatiei Mondiale a Otelului, consumul ar urma sa scada cu 15% in 2009.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand peste 300.000 de angajati in peste 60 de tari.

In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.

De asemenea, ArcelorMittal a anuntat in februarie ca reducerile de personal ar putea depasi 9.000 de angajati, dupa ce planul privind disponibilizatile va fi extins si la salariatii din productie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#arcelormittal, #economie, #fonduri, #lichiditati, #romania, #unitate , #stiri Arcelormittal