ArcelorMittal Galati a devansat cu o luna ultimul val de plecari din combinat

Joi, 19 Noiembrie 2009, ora 17:16
3045 citiri
ArcelorMittal Galati a devansat cu o luna ultimul val de plecari din combinat

Compania siderurgica ArcelorMittal Galati a devansat cu o luna plecarea ultimului val de salariati dintre cei care, anul acesta, au renuntat la locul de munca in schimbul compensatiilor financiare, au declarat surse apropiate administratiei, transmite corespondentul NewsIn.

Ultimii angajati inscrisi in schema de plecari voluntare urmau sa paraseasca platforma siderurgica in ianuarie 2010, insa patronatul a hotarat ca ei sa plece mai devreme, pe 1 si 16 decembrie 2009. Este vorba de cateva zeci de oameni din Uzina CocsoChimica, care a fost inchisa in vara, si din celelalte uzine ale combinatului. Dupa plecarea lor, in unitate vor mai ramane aproximativ 9.300 de muncitori. Numarul va ramane constant in 2010, an in care nu sunt programate nici restructurari, nici angajari, spun surse apropiate administratiei ArcelorMittal Galati.

"Planul de afaceri pe 2010 este construit in jurul numarului de 9.300 de salariati", au declarat, joi, sursele citate.

In prezent, patronatul si sindicatele din combinat negociaza contractul colectiv de munca al companiei pentru 2010. De teama concedierilor colective la care managementul ar putea recurge, in premiera, pe fondul crizei, liderii sindicali cer majorarea cu 25% a compensatiilor destinate salariatilor disponibilizati.

"Contractul colectiv de munca in vigoare prevede ca salariatilor concediati li se ofera plati compensatorii in cuantum de 16.000, 18.000 sau 20.000 de lei si salarii compensatorii lunare timp de 6, 9 sau 12 luni, in functie de vechime. Noi dorim ca platile compensatorii sa fie majorate cu aproximativ 25%, dupa cum urmeaza: 20.000, 23.000 si 25.000 de lei. Dorim sa creasca, de asemenea, si numarul de luni in care salariatii concediati primesc ultimul salariu incasat: 10 pana la 24 de luni, tot in functie de vechime", a declarat, pe 11 noiembrie, vicepresedintele FSS-Metarom Galati, Nelu Macovei.

In privinta cresterii salariale, sindicatele nu au formulat pana acum o revendicare ferma, asteptand de la patronat documentele economice-financiare ale societatii, cu care sa fundamenteze cererea lor.

Salariile din combinat au crescut cu 9,5% in prima jumatate a anului 2008, insa de atunci au fost inghetate, pe fondul prabusirii comenzilor de otel.

Acum, liderii sindicali spun ca mentinerea salariilor la acelasi nivel si in 2010, pentru al treilea an consecutiv, este de neacceptat, intrucat puterea de cumparare a siderurgistilor a scazut, fiind necesara o majorare cel putin egala cu rata inflatiei.

Surse apropiate patronatului au afirmat insa ca, la instructiunile Grupului, managerii de la Galati le vor propune liderilor sindicali sa mentina salariile inghetate de teama ca siderurgicul sa nu se afunde intr-o criza si mai profunda, in contextul in care piata otelului da semne de revigorare in Europa, nu insa si in Romania.

 

#ArcelorMittal, # plecari, # voluntare, # contract munca, # salarii , #stiri Arcelormittal