ArcelorMittal Galati, furnizor pentru industria electrocasnicelor

Joi, 18 Martie 2010, ora 14:00
2580 citiri
ArcelorMittal Galati, furnizor pentru industria electrocasnicelor

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati, specializat in productia de tabla groasa pentru industria navala si industria auto, vrea sa-si extinda gama de produse, tintind industria de aparatura electrocasnica, mare consumatoare de tabla subtire, transmite NewsIn.

Deocamdata, combinatul din sudul Moldovei se afla in plin proces de transformare.

In primul rand, unitatea si-a modificat organizarea, implementand echipe de progres. In al doilea rand, siderurgicul a inceput sa apeleze la suportul change leaderilor locali si al expertilor din unitatile-surori, cu care Galatiul deruleaza programe de twinning.

In al treilea rand, si-a regandit modul de utilizare a resurselor, plasand investitiile acolo unde ele sunt necesare si conturand o noua politica de mentenanta, pentru imbunatatirea peformantelor instalatiilor, si instruind personalul.

Scopul acestui amplu proces este acela de a transforma combinatul de la Galati intr-o unitate competitiva, atat din punctul de vedere al calitatii produselor sale, cat si din punctul de vedere al costurilor variabile.

La inceputul anului 2009, costurile variabile pentru a produce o tona de otel erau cu 100 de euro mai ridicate la Galati decat in combinatele din Occident.

In ultimele luni, unitatea siderurgica din sudul Moldovei a reusit sa acopere 40% din diferentele care existau intre ea si unitatile-surori din Europa de Vest.

"Astazi avem o stabilitate mai buna la furnale. Laminorul de Benzi la Cald produce peste 6.000 de tone pe zi. Inregistram rezultate bune si la calitate. De exemplu, la tabla groasa am redus rebuturile la o treime", a declarat, joi, Thierry Le Gall, CEO ArcelorMittal Galati. Procesul este, insa, abia la inceput.

"Primele economii sunt cele mai usor de obtinut, dar acum ritmul de recuperare (a diferentelor, n.r.) va fi mult mai lent. Va reconfirm ca lua intre trei si cinci ani", a spus Le Gall.

Simultan, combinatul va incerca sa-si extinda gama de produse si sa fabrice si tabla subtire pe langa produsele traditionale - tabla groasa si rulouri. Pentru aceasta, insa, unitatea trebuie sa-si corecteze unele deficiente de calitate.

"Sunt multe piete, carora nu ne putem adresa astazi, de exemplu industria de aparatura electrocasnica, asa-numita industrie alba. De ce nu ne putem adresa acestor piete mai specifice?

Pentru ca planeitatea unor produse nu este cea mai buna.

Sa spunem ca un client ne cere tabla cu grosimi mai mici. Astazi nu putem raspunde tuturor specificatiilor care ni se cer. Poate fi latimea, poate fi planeitatea, poate fi grosimea, poate fi aspectul suprafetei, defecte, nu le putem acoperi pe toate in acest moment. Vrem sa intram pe piata produselor electrocasnice: frigidere, radiatoare etc, dar trebuie sa ne imbunatatim calitatea produselor", a declarat Thierry Le Gall.

Pentru a remedia aceste deficiente, compania a instituit deja un dialog intre sectorul de productie si departamentul de vanzari. "Lucram cu echipa comerciala. Avem, de asemenea, o multime de echipe care lucreaza intre productie si vanzari, pentru a schimba informatii: trebuie sa lucram pe aceasta piata, trebuie sa rezolvam aceasta problema etc", a explicat Thierry Le Gall.

Simultan, combinatul trebuie sa se pregateasca pentru momentul in care va incepe sa produca tabla subtire, cautand clienti noi - producatori de aparate electrocasnice - din Balcani, din Turcia si din Orientul Mijlociu.

ArcelorMittal Galati a incheiat anul 2009 cu schema de personal restransa la 9.300 de oameni si cu o productie de 1,7 milioane de tone de otel. A fost un an dificil, in debutul caruia productia combinatului a coborat la minus 60% din volumul inregistrat in 2008.

De atunci, ea a urcat treptat, stabilizandu-se acum la minus 35%. Estimarile pentru 2010 arata ca unitatea va produce 2,2-2,5 milioane de tone de otel, urmand sa-si dubleze capacitatea de productie la 4 milioane de tone in 2011, cand va reporni cel mai mare furnal de pe platforma, Furnalul 5, aflat acum in reparatie capitala si modernizare.

#arcelormittal, #galati, #industrie, #electrocasnice, #tabla , #stiri Arcelormittal