ArcelorMittal Galati ofera plati compensatorii pentru cocsari

Joi, 16 Aprilie 2009, ora 15:56
2442 citiri
ArcelorMittal Galati ofera plati compensatorii pentru cocsari

Intalnirea dintre administratia combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati si sindicate, programata pentru joi, a fost amanata, deoarece patronatul nu a definitivat schema de plati compensatorii pentru cocsarii care vor ramane fara activitate dupa inchiderea Uzinei CocsoChimice.

"Urma ca astazi (joi, n.r.) sa avem o noua runda de discutii cu patronatul in privinta inchiderii Cocseriei, insa intalnirea a fost amanata pentru marti, 21 aprilie. Am avut o scurta discutie telefonica cu oficiali din conducerea combinatului si am inteles ca motivul este acela ca nu au finalizat schema de plati compensatorii de care ar urma sa beneficieze salariatii din UCC", a declarat, joi, prim-vicepresedintele filialei locale a Federatiei Sindicale a Siderurgistilor-Metarom, Adrian Adascalitei.

In prezent, in Uzina CocsoChimica (UCC) lucreaza 1.500 dintre cei aproximativ 12.000 de siderurgisti de la ArcelorMittal Galati.

Dupa inchiderea Cocseriei, ei vor fi redistribuiti la alte locuri de munca de pe platforma sau, cel mai probabil, stimulati sa paraseasca definitiv unitatea prin pachete compensatorii motivante. Este de asteptat ca pachetele financiare pentru cocsari sa fie mai consistente decat cele acordate salariatilor din alte uzine, care parasesc combinatul prin schema curenta de plecari voluntare, deschisa in decembrie 2008.

Cele mai recente discutii purtate pe acest subiect de patronat si de sindicate a relevat intentia de a le acorda muncitorilor din UCC o suma fixa egala cu cea incasata de colegii din alte uzine, dar mai multe salarii compensatorii. Acestia din urma primesc intre 10.000 si 25.000 de lei in momentul in care pleaca din combinat si, ulterior, de la 6 pana la 24 de salarii compensatorii lunare.

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati a anuntat recent ca inchide ultimele trei baterii de cocsificare care mai functionau in Uzina CocsoChimica. Asta inseamna ca siderurgicul de la Galati nu va mai produce cocs, aceasta materie-prima urmand sa fie importata de la o unitate ArcelorMittal din Polonia, ZKZ.

In ceea ce ii priveste pe cocsari, aproape 1.500 la numar, acestia ar urma sa fie redistribuiti la alte locuri de munca de pe platforma siderurgica sau, mai probabil, sa fie stimulati sa paraseasca definitiv unitatea prin pachete compensatorii motivante.

Managementul companiei a precizat ca, dupa depasirea crizei, ar putea fi repusa in functiune Bateria de Cocsificare nr. 1. Acest lucru presupune, insa, ridicarea unei noi baterii deoarece, intr-un combinat cu flux integrat cum este cel de la Galati, o baterie de cocsificare care este oprita nu mai poate fi repornita niciodata. Ea este distrusa si reconstruita.

Informatii potrivit carora compania siderurgica ar renunta productia de cocs in combinatul din sudul Moldovei pentru a se axa pe productia de tabla au inceput sa circule la Galati inca de la inceputul acestui an, la cateva luni de la prabusirea pietei mondiale de otel.

Liderii sindicali cer acum ajutorul Guvernului, singura autoritate care poate determina compania ArcelorMittal sa stopeze inchiderea Uzinei CocsoChimice de la Galati si a laminorului de sase toli de la Roman si care poate opri declinul siderurgiei si metalurgiei romanesti.

In prezent, la Galati, siderurgistii se pregatesc sa intre in somaj tehnic, prin rotatie, cate zece zile, pe toata durata trimestrului al doilea, timp in care vor fi platiti cu 85% din salariul de baza si cu sporul de vechime.

Simultan este in derulare o schema de plecari voluntare, deschisa in decembrie 2008, cand in combinat lucrau 13.600 de oameni. De la 1 ianuarie si pana acum, au renuntat in acest fel la locul de munca circa 1.600 de oameni. Ceilalti mai pot depune cereri de autodisponibilizare pana la 30 aprilie.

Cei care primesc unda verde pleaca acasa cu bonificatii consistente: plati compensatorii cuprinse intre 10.000 si 25.000 de lei, la care se adauga 6 pana la 24 de salarii lunare, plus un ajutor de 5.000 de lei pentru bolnavii cronic.

In privinta siderurgistilor care aleg sa ramana in combinat, sindicatele si patronatele au discutat recent despre posibilitatea majorarii salariilor din unitate, inghetate la sfarsitul anului trecut din cauza reducerii productiei, pe fondul scaderii comenzilor. Liderii sindicali au cerut indexarea salariilor cu rata inflatiei, respectiv acordarea unei cresteri salariale de 8% de la 1 aprilie. ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari.

In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#ArcelorMittal, #Romania, #economie, #uzina, #plati, #compensatii, #sindicate , #stiri Arcelormittal