La ArcelorMittal muncitorii isi programeaza singuri zilele de somaj

Marti, 05 Mai 2009, ora 16:46
1916 citiri
La ArcelorMittal muncitorii isi programeaza singuri zilele de somaj

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati demareaza o noua schema de plecari voluntare, dedicata exclusiv lucratorilor de la Uzina CocsoChimica, si ii trimite pe ceilalti angajati in somaj tehnic din 11 mai, au anuntat marti sindicatele de pe platforma, potrivit NewsIn.

"Angajatii vor putea alege fie sa stea acasa zece zile la rand, fie sa stea in doua etape de cate cinci zile, fie sa stea cate o zi pe saptamana, timp de zece saptamani", a spus liderul Solidaritatea, Gheorghe Tiber.

Potrivit lui Tiber, salariatii din Cocserie sunt singurii care nu vor fi trimisi in somaj tehnic.

Pana pe 11 mai, siderurgistii de la Galati isi consuma ultimele zile din concediul de odihna dictat de patronat, pe fondul lipsei de comenzi. Ei stau acasa cate cinci zile, cu exceptia cocsarilor, care stau doar trei zile. Angajatii combinatului si-au mai luat concediu de odihna la ordinul administratiei in debutul acestui an, cand au stat acasa cate zece zile, din cauza productiei scazute.

Compania siderurgica ArcelorMittal Galati a apelat la aceste masuri pentru a-si reduce costurile intr-o perioada in care comenzile de otel sunt prabusite, iar activitatea combinatului este mult diminuata.

Cea mai drastica masura anuntata este, insa, inchiderea Uzinei CocsoChimice din combinat, unde mai functionau trei baterii de cocsificare. Dupa oprirea lor, siderurgicul de la Galati nu va mai produce cocs, aceasta materie-prima urmand sa fie importata de la o unitate ArcelorMittal din Polonia, ZKZ.

Administratia companiei le-a comunicat, marti, sindicatelor, schema de plati compensatorii de care vor beneficia cei aproape 1.500 de angajati ai Uzinei CocsoChimice (UCC), capacitate care urmeaza sa fie inchisa in curand. Platile destinate cocsarilor nu sunt cu mult mai consistente decat cele acordate colegilor din alte uzine, care au parasit combinatul in ultimele patru luni.

"Salariatii din Cocserie care au intre zero si cinci ani vechime vor incasa opt salarii compensatorii lunare egale cu ultima indemnizatie incasata.

Muncitorii cu o vechime similara care au plecat pana acum nu au primit niciun salariu. Cocsarii care au intre cinci si zece ani vechime vor primi zece salarii compensatorii, fata de sase.

Cei cu o vechime de 10-15 ani vor primi salarii, fata de noua. Pentru o vechime cuprinsa intre 15 si 20 de ani, se vor acorda 15 salarii, fata de 12. Cocsarii care au intre 20 si 25 de ani vechime vor incasa 18 salarii, fata de 15.

Cei care au intre 25 si 30 de ani vechime vor primi 21 de salarii compensatorii, fata de 18. Cei care au peste 30 de ani vechime vor incasa 24 de salarii compensatorii, volumul acestora ramanand neschimbat la aceasta categorie de vechime.

La aceste salarii se vor adauga sume fixe cuprinse intre 10.000 si 25.000 de lei, acordate tot in functie de vechime", a declarat, marti, presedintele sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber.

Conform aceleiasi surse, compensatiile financiare anuntate de patronat pentru angajatii din UCC nu sunt negociabile, iar cocsarii pot incepe sa isi depuna cererile de concediere chiar din zilele urmatoare.

O schema similara, care continea insa mai putine salarii compensatorii, a fost aplicata in ultimele patru luni pentru salariatii din celelalte uzine ale combinatului. Aproape 3.000 de oameni au vrut sa plece, insa doar 1.800 au primit acceptul administratiei pana la 1 mai.

Patronatul continua analiza dosarelor de concediere depuse pana in ziua de 30 aprilie si ar putea sa mai dea drumul catorva salariati. In prezent, in unitate lucreaza mai putin de 12.000 de oameni.

Colegii lor, care au rezistat tentatiei banilor preferand sa-si pastreze locul de munca, vor intra in somaj tehnic, prin rotatie, din 11 mai, a mai anuntat marti administratia ArcelorMittal Galati. Fiecare angajat va trebuie sa stea acasa zece zile, timp in care va fi platit cu 85% din salariul de baza si cu sporul de vechime.

Managementul de la Galati a precizat ca, dupa depasirea crizei, ar putea fi repusa in functiune Bateria de Cocsificare nr. 1.

Acest lucru presupune, insa, ridicarea unei noi baterii, deoarece, intr-un combinat cu flux integrat cum este cel de la Galati, o baterie de cocsificare care este oprita nu mai poate fi repornita niciodata. Ea este distrusa si reconstruita.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari.

In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#ArcelorMittal, #muncitorii, #somaj, #criza, #concedieri, #plecari, #voluntare , #stiri Arcelormittal