LE FIGARO: Lakshmi Mittal - Uzinele noastre sunt amenintate

Vineri, 14 Martie 2008, ora 12:49
1207 citiri
LE FIGARO: Lakshmi Mittal - Uzinele noastre sunt amenintate

LE FIGARO (Franta) - Presedintele companiei siderurgice ArcelorMittal doreste cote gratuite de CO2."In lupta impotriva schimbarii climatice, ArcelorMittal are o strategie dubla: investim atat in cercetare si dezvoltare, cat si in inovare, si cerem incheierea unui acord international pentru reducerea emisiilor din acest sector, garantandu-se, in acelasi timp, o concurenta corecta".


"La primul punct, suntem liderul industrial al programului european ULCOS (Ultra Low CO2 Steelmaking). Obiectivul acestuia este de a ajunge peste cativa ani la o ruptura tehnologica, cu procese siderurgice care sa emita cu 50% mai putin CO2 decat astazi. In cea de-a doua faza, acest program prevede constructia unor uzine-pilot la scara industriala, cu investitii de mai multe sute de milioane de euro. De asemenea, cercetarea si inovatia folosesc si la crearea unor oteluri mai performante, care sa permita reducerea emisiilor de gaze ale vehiculelor sau la realizarea unor constructii care sa foloseasca cat mai putina energie. Bruxelles-ul trebuie sa incurajeze aceste doua tipuri de proiecte de cercetare si dezvoltare".


"De ce e nevoie de un acord international? Sa nu uitam ca siderurgia face parte din industriile cu puternica intensitate energetica si ca otelul este un produs global care se schimba pe intreaga planeta".


"Obiectivele foarte restrictive impuse siderurgiei europene ameninta competitivitatea uzinelor noastre din Europa. Clientii nostri sunt mai dispusi sa se aprovizioneze din tari care nu au asemenea obiective privind dioxidul de carbon. Iata de ce preconizam incheierea unui acord international, cuprinzand un acord sectorial, acesta din urma acoperind o parte semnificativa a productiei mondiale siderurgice si prevazand un criteriu al emisiilor de CO2 pe tona produsa. Un criteriu asemanator ii va recompensa pe siderurgistii cei mai performanti si ii va incuraja pe ceilalti sa-si perfectioneze instalatiile".


"Atata timp cat un astfel de acord nu este incheiat, este fundamental ca uzinele siderurgice europene sa continue sa obtina cote gratuite de CO2. De aceea, cerem guvernelor si Parlamentului European sa includa acest principiu in directiva europeana, pentru ca nu putem astepta raportul prevazut pentru 2010 sau 2011 pentru a ne continua proiectele de investitii".