ME trebuie sa informeze CE despre Mechel si ArcelorMittal

Miercuri, 23 Decembrie 2009, ora 13:51
1879 citiri
ME trebuie sa informeze CE despre Mechel si ArcelorMittal

Companiile din siderurgie Mechel Targoviste, Mechel Campia Turzii, ArcelorMittal Hunedoara si ArcelorMittal Galati trebuie sa elaboreze date legate de consolidarea viabilitatii economico-financiare pe termen lung, pe care Ministerul Economiei le va trimite Comisiei Europene pana la 20 ianuarie 2010, relateaza NewsIn.

Aceste date se refera la productivitatea muncii, costurile de fabricatie, consumurile energetice si de materii prime, concentrarea investitionala pe obiective tehnologice si de mediu, potrivit unui comunicat emis miercuri pe portalul ministerului.

Pe 15 decembrie, a avut loc la Bruxelles sedinta de analiza a rapoartelor finale de monitorizare a sectorului siderurgic din Romania asupra activitatii din 2008, precum si analiza detaliata a viabilitatii de lunga durata a companiilor siderurgice.

"Concluziile desprinse au fost ca Romania si-a respectat obligatiile din Tratatul de Aderare, respectiv neacordarea de ajutor de stat dupa anul 2004 si inchiderea tuturor capacitatilor de productie uzate fizic si moral din sectorul siderurgic.

Companiile TMK Resita si Tenaris-Donasid Calarasi au finalizat complet procesul de restructurare - viabilizare, fiind apreciate de reprezentantii Comisiei Europene ca exemple pozitive pentru toate celelalte companii monitorizate, inclusiv din alte tari care au aderat la Uniunea Europeana", se mai arata in comunicatul ministerului.

La intalnire au participat reprezentanti ai Comisiei Europene, specialisti ai Directiei Generale Politica Industriala si Competitivitate din Ministerul Economiei, ai Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), ai Departamentului pentru Afaceri Europene si ai Consiliului Concurentei, precum si membri ai Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana la Bruxelles.

In conformitate cu Tratatul de Aderare, procesul de restructurare-viabilizare a sectorului siderurgic romanesc pe intervalul anilor 2004-2008 a facut obiectul monitorizarii de catre Comisia Europeana.

Companiile din siderurgie au prezentat in anul 2004 Planuri Individuale de Viabilitate prin care s-au angajat ca ajutorul de stat primit va fi utilizat eficient pentru atingerea parametrilor europeni de viabilitate de lunga durata.

De asemenea, Romania s-a angajat sa nu mai acorde ajutor de stat in siderurgie dupa anul 2004 si sa inchida capacitatile de productie uzate fizic si moral din sectorul siderurgic - acestea constituind obiectul unei clauze de salvgardare.

Informarea Comisiei Europene asupra derularii procesului de restructurare s-a realizat prin rapoarte bianuale elaborate de Ministerul Economiei si prin rapoarte de evaluare ale Consultantei WYG/IDOM. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#me, # ce, # mechel, # arcelormittal , #stiri Arcelormittal