Ministrul canadian pentru comert vine in Romania si va avea discutii si pe tema reactoarelor 3 si 4

Luni, 04 Mai 2009, ora 18:01
1918 citiri
Ministrul canadian pentru comert vine in Romania si va avea discutii si pe tema reactoarelor 3 si 4

Ministrul canadian pentru comert international, Stockwell Day, participa in aceasta saptamana, in Romania, la discutii cu autoritatile romane pe tema reactoarelor 3 si 4, a declarat luni agentiei NewsIn directorul general al EnergoNuclear, Dan Ionescu.

"Autoritatile canadiene sunt cele care detin proprietatea intelectuala asupra documentatiei tehnice pentru tehnologia nucleara, aferenta CANDU 6, folosita de viitoarele reactoare 3 si 4", a pecizat Dan Ionescu.

De asemenea, Agentia Reuters a anuntat luni ca in aceasta saptamana, in cadrul aceastei vizite in Romania vor fi continuate discutiile intre cele doua parti privind achizitia a doua reactoare nucleare realizate in Canada si ca discutiile vor fi incheiate in 12-18 luni, potrivit Newsin.

Proiectul reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda urmeaza sa se realizeze in doua etape, respectiv cea de pre-proiect, estimata sa dureze 12-18 luni, si etapa propriu-zisa de realizare a proiectului, avand o durata de circa sase ani.

Cele doua reactoare ar urma sa fie puse in functiune dupa anul 2016.

Nuclearelectrica si cei sase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GdF-Suez, Enel, Iberdrola si RWE Power, au semnat, la 20 noiembrie 2008, Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (SC EnergoNuclear SA) care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda. In urma negocierilor, s-a decis ca impartirea actiunilor intre partenerii de proiect sa fie astfel: Nuclearelectrica (51%), CEZ, GdF-Suez, Enel si RWE Power (cate 9,15%) si ArcelorMittal si Iberdrola (cate 6,2%).

Costul estimat pentru cele doua reactoare este de 4 miliarde euro, iar fiecare unitate va avea o putere instalata de 720 MW. Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii pana la 40 de ani. Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologie de tip CANDU 6.

Procesul de negociere cu cei sase investitori interesati a inceput la 4 decembrie 2007.

#romania, # discutii, # reactoare, # centrala, # cernavoda , #stiri Arcelormittal