PIB-ul in Europa de Est se va dubla in urmatorii 20 de ani

Vineri, 12 Septembrie 2008, ora 11:23
1483 citiri
PIB-ul in Europa de Est se va dubla in urmatorii 20 de ani

Ascensiunea fara precedent a economiilor central si est-europene, care a inceput in zilele ce au urmat prabusirii comunismului, ar putea inregistra acum o incetinire. Dar ritmul ramane destul de rapid pentru ca regiunea sa continue sa fie un dinam economic in anii urmatori.

Pentru regiunea analizata in acest reportaj special, care include Europa Centrala, Europa de Sud-Est, statele baltice si Ucraina (dar exclude Rusia si Belarus), se prognozeaza un usor declin al cresterii PIB anul acesta, la circa 5%, fata de 6% in 2007. Declinul ar putea continua si in anul urmator, daca economia globala isi va incetini ritmul, asa cum se estimeaza.

Dar in ultimul deceniu, economiile din regiune au inregistrat o crestere de circa 4%, in comparatie cu 2% in Europa de vest. Economistii calculeaza ca, daca acest curent continua, PIB-ul in Europa de Est se va dubla in urmatorii 20 de ani.

Este o perspectiva de dorit pentru numerosii investitori din regiune, fie ei autohtoni sau straini. Dar pentru a obtine beneficii, guvernele si companiile deopotriva se confrunta cu provocari serioase.

La nivel national, politicienii se lupta sa depaseasca “oboseala reformelor” si sa finalizeze reformele economiei de piata – inclusiv privatizarea – incepute dupa 1989, dar si sa stavileasca presiunile inflationiste globale provocate de preturile enorme la combustibili si la alimente. Unele tari, mai ales cele baltice si cele din Balcani, au dificultati serioase in gestionarea deficitelor de cont curent.

La nivel corporatist, managerii se lupta sa controleze costurile, mai ales cresterea rapida a salariilor, directorii de top avand deja o remuneratie la standarde vest-europene.

Pentru companiile din regiune, toate acestea reprezinta un amestec incitant de amenintari si oportunitati, in care se poate avansa mult mai rapid decat in Europa vestica, dar in care pot aparea mari probleme, cu o neasteptata forta.

Tabelele oferite de grupul financiar de la Deloitte pentru acest reportaj arata ca, la fel ca in Europa vestica, ierarhia corporatista din regiune e dominata de companiile de petrol si gaze, utilitati, telecomunicatii si banci.

Pe lista companiilor clasate dupa profitul din 2007 (excluzand bancile care sunt listate separat), primele doua locuri sunt ocupate de companii energetice nationale – PKN Orlen din Polonia si Mol din Ungaria, urmate de doua companii de electricitate – PGE din Polonia si CEZ din Cehia, pe locurile patru si cinci.

Dar izbitoare e pozitia forte a producatorilor de automobile din regiune, trei filiale ale companiei Volkswagen fiind in primele 10 companii – Skoda Auto din Cehia, Audi Ungaria si Volkswagen Slovacia. in total sunt 50 de producatori auto pe lista CEE500, o reflectare a mutarii centrului de greutate al acestei industrii dinspre vestul spre estul Europei.

Cu mari producatori ce urmeaza a se alatura – grupul sud-coreean Kia Motors in Slovacia – si altii, cum ar fi firma germana Daimler in Ungaria, acest sector va inregistra o crestere a importantei in viitor.

Nu cu mult in urma sunt companiile siderurgice cu 10 grupuri in top 100, inclusiv ArcelorMittal, cel mai mare producator din lume, care are companii in Polonia, Ucraina, Romania si Cehia.

Dintre companiile de telecomunicatii, cea mai mare din regiune e Telekomunikacja Polska din Polonia.

Dintre banci, listate separat in functie de active, CSOB din Cehia, detinuta de banca belgiana KBC, e pe primul loc, urmata de Pekao, filiala din Polonia a bancii italiene Unicredit, si de PKO BP din Polonia, controlata de stat.

Tabelele subliniaza rolul cheie jucat de investitorii straini in regiune. Volkswagen e plasat ca fiind cel mai mare investitor strain din regiune, cu venituri de 23,8 miliarde de euro in 2007, cu mult in fata grupului ArcelorMittal, aflat pe locul al doilea, cu 10,7 miliarde de euro, si grupul german de retail Metro, pe locul al treilea, cu 9,9 miliarde de euro.

Desi marea parte a investitorilor straini sunt grupuri vest-europene, lista include si companii rusesti, asiatice si americane. FINANCIAL TIMES (Marea Britanie)