RWE si E.ON au fost cei mai mari poluatori din Europa anul trecut

Joi, 10 Iunie 2010, ora 17:39
1304 citiri
RWE si E.ON au fost cei mai mari poluatori din Europa anul trecut

Grupurile germane de utilitati RWE si E.ON au fost anul trecut cei mai mari poluatori din Europa, potrivit unui raport realizat de Carbon Market Data, informeaza Mediafax.

Companii detinute integral sau partial de cele doua grupuri au emis in total 235 de milioane de tone de dioxid de carbon, peste volumul total provenit din Scandinavia in 2009.

Emisiile colective ale Norvegiei, Danemarcei, Suediei si Finlandei au totalizat anul trecut circa 234 milioane de tone, potrivit estimarilor Reuters.

RWE, cel mai mare producator de energie din Germania, conduce acest top, cu emisii de 141 milioane tone de dioxid de carbon, cu cinci milioane sub nivelul din 2008.

E.ON a emis 94 milioane tone, cu 14 milioane tone sub volumul din 2008 si se afla pe locul doi, iar compania suedeza Vattenfall s-a plasat pe pozitia a treia, cu 91 milioane tone, potrivit raportului.

Cele trei companii, care opereaza in cadrul mecanismului european de tranzactionare a certificatelor pentru emisii de dioxid de carbon, au avut in 2009 cel mai mare deficit de astfel de permise.

RWE a primit anul trecut 89 de milioane de certificate, astfel incat grupul a fost nevoit sa cumpere 52 milioane de astfel de credite.

E.ON a trebuit sa cumpere 18 milioane de certificate, iar Vattenfall 29 de milioane.

Pretul certificatelor pentru emisii de dioxid de carbon a atins anul trecut o medie de 13,37 euro tona, in prezent fiind tranzactionate la circa 15,8 euro.

Producatorii europeni de otel au avut in 2009 cel mai mare surplus de certificate, in frunte cu ArcelorMittal, Corus (detinut de Tata Steel) si ThyssenKrupp.

Carbon Market Data a efectuat aceste calcule la nivel de grupuri si a luat in considerare participatiile minoritare si majoritare detinute de acestea la alte companii incluse in mecanismul european al tranzactiilor cu emisii poluante.

#certificate, #co2, #e, #on, #poluatori, #rwe , #stiri Arcelormittal