Salariatii de la ArcelorMittal Galati pleaca de marti in concediu fortat de cinci zile, prin rotatie

Vineri, 17 Aprilie 2009, ora 14:36
2084 citiri
Salariatii de la ArcelorMittal Galati pleaca de marti in concediu fortat de cinci zile, prin rotatie

Administratia combinatului siderurgic Arcelor Mittal Galati a amanat cu trei saptamani trimiterea salariatilor in somaj tehnic, dar, in acest interval, muncitorii vor pleca in concediu de odihna fortat, timp de cinci zile, prin rotatie, au anuntat liderii sindicali. 

"Patronatul ne-a comunicat ca, incepand de marti, 21 aprilie, salariatii vor fi trimisi fortat in concediu de odihna. Vor fi trei serii de plecare, a cate o treime din numarul total de salariati. Fiecare serie, care va numara aproximativ 4.000 de oameni, va sta acasa cate cinci zile, din perioada de repaus cuvenita pentru anul 2009", a declarat, vineri, dupa o sedinta-fulger cu administatia ArcelorMittal Galati, presedintele sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber.

Siderurgistii de la Galati si-au mai luat concediu de odihna la cererea patronatului la inceputul acestui an, cand fiecare muncitor a stat acasa cate zece zile.

Dupa ce toate cele trei serii isi vor epuiza cele cinci zile din concediul de odihna dictat de patronat, salariatii vor pleca, din nou, acasa, dar in somaj tehnic. "Trimiterea muncitorilor in somaj tehnic a fost amanata cu trei saptamani, adica exact dupa se incheie aceste concedii fortate", a afirmat Gheorghe Tiber.

Initial, siderurgistii galateni urmau sa fie trimisi in somaj tehnic de la 1 aprilie, insa administratia a preferat sa astepte masurile promise de Guvern companiilor afectate de criza.

Printre masurile anuntate se numara scutirea angajatorilor si angajatilor de la plata contributiilor la bugetul asigurarilor sociale de stat timp de cel mult trei luni, fara ca in acest interval salariatul sa-si piarda calitatea de asigurat.

Siderurgistii care vor fi trimisi in somaj tehnic, prin rotatie, pana la sfarsitul trimestrului al doilea, vor sta acasa cate zece zile, timp in care vor fi platiti cu 85% din salariul de baza si cu sporul de vechime.

O schema de plecari voluntare mai consisenta va fi anuntata de patronat dupa Pasti. Ea va fi dedicata, insa, in exclusivitate cocsarilor din Uzina CocsoChimica a combinatului, capacitate care urmeaza sa fie inchisa in curand.

Liderii sindicali cer, acum, ajutorul Guvernului, afirmand ca este singura autoritate care poate determina compania ArcelorMittal sa stopeze inchiderea Uzinei CocsoChimice de la Galati si a laminorului de sase toli de la Roman si care poate opri declinul siderurgiei si metalurgiei romanesti.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand peste 300.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#arcelormittal, # angajati, # somaj tehnic, # combinat , #stiri Arcelormittal