Sarkozy, Brown si Barroso participa la un minisummit la Londra, consacrat crizei economice

Luni, 08 Decembrie 2008, ora 10:00
1253 citiri
Sarkozy, Brown si Barroso participa la un minisummit la Londra, consacrat crizei economice

Premierul britanic Gordon Brown gazduieste la Londra, un minisummit consacrat crizei economice, la care vor participa seful statului francez, a carui tara asigura presedintia Uniunii Europene, si presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso. Discutiile dintre cei trei lideri, prevazute sa dureze o ora, vor incepe la ora locala 15.00 (17.00 ora Romaniei) si se vor concentra in special pe "pachetul de relansare", a anuntat presedintia franceza.


"Este ocazia de a trage linia pentru a vedea unde ne aflam in Europa", a anuntat Elysee. Scopul este asigurarea coerentei diferitelor masuri de relansare luate de statele membre UE, "pentru ca un mesaj de incredere sa poata fi emis de Consiliul european din 11 si 12" decembrie, a adaugat presedintia franceza.


Reuniunea va fi urmata de o intalnire cu circa 50 de economisti si directori ai principalelor companii europene, printre care liderii Total (Christophe de Margerie), EADS (Louis Gallois) si Renault (Carlos Ghosn) din Franta, cu presedintele gigantului mondial din industria siderurgiei ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, si cu guvernatorul Bancii Angliei.


Gordon Brown, al carui plan de salvare a sectorului bancar, la inceputul lunii octombrie, a facut valuri in intreaga lume, a prezentat la sfarsitul lunii noiembrie un plan de relansare bugetara evaluat la 20 de miliarde de lire sterline (24 de miliarde de euro), care include si o scadere a TVA-ului.


Nicolas Sarkozy , a carui tara asigura presedintia Uniunii Europene, a anuntat joi un plan de relansare care prevede injectarea a 26 de milioane de euro in 2009, finantati prin deficit si dand prioritatea investuitiilor.


Londra va gazdui in 2 aprilie urmatorul summit G20, consacrat crizei financiare si economice.