Siderurgistii ArcelorMittal: Guvernul trebuie sa stopeze concedierile "mascate"

Sambata, 21 Februarie 2009, ora 14:55
1828 citiri
Siderurgistii ArcelorMittal: Guvernul trebuie sa stopeze concedierile "mascate"

Siderurgistii de la ArcelorMittal Hunedoara cer Guvernului masuri anticriza de sustinere a sectorului metalurgic identice cu cele aplicate de guvernele occidentale si stoparea concedierilor "mascate" pe care le-ar practica administratia companiei.

Petru Vaidos, liderul sindicatului "Siderurgistul" de la SC ArcelorMittal Hunedoara, a prezentat doleantele siderurgistilor hunedoreni in fata comisiei de dialog social care a avut loc, vineri, la Prefectura Hunedoara.

 "Ne-am manifestat opozitia la concedierile mascate si am criticat lipsa de sprijin a Guvernului pentru siderurgie. Spre deosebire de celelalte state, care in perioada de criza suporta integral sau o parte din ajutorul de somaj al angajatilor care raman pe drumuri, Guvernul roman nu face nimic.

In UE acest sprijin nu este cotat drept ajutor de stat, ci o masura reala anticriza, prin care domeniul metalurgic este mentinut in viata. Vom continua sa facem presiuni pe acest subiect atat la nivelul Federatiei Metarom, cat si al Confederatiei Cartel Alfa", a spus Vaidos.

Liderul sindical a cerut prefectului de Hunedoara, Dan Aurel Pricajan, masuri concrete de stopare a fenomenului muncii la negru practicat de societatile de pe platforma siderurgica si care fac o concurenta neloiala agentilor economici corecti. Prefectul a dispus ca inspectorii AJOFM, ITM si Directiei Muncii sa demareze in cel mai scurt timp actiuni de control pentru sanctionarea celor care nu respecta legea.

Directorul general al ArcelorMittal Hunedoara, Remus Patan, a declarat ca societatea este singura din Romania care asigura salarii pentru o perioada de doi ani celor care renunta la locul de munca de bunavoie. "Platim salariile timp de doi ani, inclusiv impozitele aferente, deci vechimea merge inainte. In plus, la plecare, angajatii primesc plati compensatorii substantiale, iar celor care sunt bolnavi le dam suplimentar 5.000 lei pentru medicamente.

In doi ani, au timp suficient ca sa-si gaseasca un alt loc de munca si pana atunci poate va trece si valul crizei mondiale", afirma Remus Patan. Peste 300 de siderugisti s-au inscris pe listele deschise de conducerea companiei ArcelorMittal Hunedoara pentru disponibilizari voluntare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#siderurgisti, # ArcelorMittal, #guvern, #masuri anticriza, #somaj, #concedieri mascate , #stiri Arcelormittal