Sindicalistii de la ArcelorMittal Galati cer plati compensatorii

Luni, 11 Mai 2009, ora 16:12
1456 citiri
Sindicalistii de la ArcelorMittal Galati cer plati compensatorii

Muncitorii din Uzina CocsoChimica a combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati au incheiat protestul sustinut la poarta uzinei si cer plati compensatorii cuprinse intre 10.000 si 30.000 de euro, duble fata de cele anuntate de patronat, transmite corespondentul NewsIn.

Protestul organizat de sindicatul Solidaritatea la poarta Uzinei CocsoChimice, care a inceput la 12.30 si s-a incheiat la 14.30, nu a atras foarte multi participanti. In momentele de varf ale actiunii, adica in jurul orei 13.30, atunci cand a avut loc schimbul de tura, au fost aproximativ 200 de oameni.

Majoritatea, insa, au parasit repede protestul, indreptandu-se catre tramvaiele care fac legatura intre combinat si oras. Solidaritatea va organiza un protest similar pe 20 mai, dar in Capitala, la sediile Guvernului si Presedintiei.

Prin aceste actiuni, sindicalistii vor sa traga un semnal de alarma cu privire la anuntata inchidere a Cocseriei si cer mentinerea bateriilor de cocsficare in functiune.

Pentru ca sansele ca aceasta revendicare sa fie acceptata de patronat sunt inexistente, ei vor ca macar bonificatiile ce le vor fi acordate cocsarilor care parasesc combinatul dupa inchiderea UCC sa fie mai consistente.

"Daca se inchide Cocseria, vrem sa li se dea muncitorilor de acolo plati compensatorii cuprinse intre 10.000 si 30.000 de euro", a declarat, luni, presedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber. Sumele cerute sunt duble fata de cele anuntate de patronat: sume fixe cuprinse intre 10.000 si 25.000 de lei si 8 pana la 24 de salarii incasate lunar, dupa plecarea din companie.

Liderul sindical a spus ca ii va prezenta conducerii aceasta revendicare pana in a treia decada a acestei luni, cand este programata Adunarea Generala a Actionarilor, care va decide in mod oficial inchiderea Cocseriei de la Galati.

Augustine Kochuparampil, CEO ArcelorMittal Galati, a declarat ca Uzina CocsoChimica va fi inchisa in luna iunie, iar muncitorii de acolo vor putea pleca acasa abia dupa oprirea bateriilor de cocsificare. Colegii lor care nu vor dori sa renunte la locul de munca pentru compensatiile financiare vor fi relocati.

In prezent, in combinatul ArcelorMittal din sudul Moldovei mai lucreaza 11.700 de oameni. Dintre acestia, aproximativ 1.400 muncesc in Uzina CocsoChimica.

Numarul de salariati a coborat sub 12.000 in intervalul in primele patru luni ale acestui an, cand compania a derulat o schema de plecari voluntare de care au profitat 1.800 de salariati din toate uzinele combinatului. Acestia au plecat deja acasa si ar putea fi urmati de alti colegi ale caror cereri de concediere, depuse pana la 30 aprilie, data-limita, sunt inca in analiza.

Dupa oprirea bateriilor de cocsficare din UCC, combinatul galatean nu va mai produce cocs, aceasta materie-prima urmand sa fie importata de la o unitate ArcelorMittal din Polonia, ZKZ.

Managementul de la Galati a precizat ca, dupa depasirea crizei, ar putea fi repusa in functiune Bateria de Cocsificare nr. 1. Acest lucru presupune, insa, ridicarea unei noi baterii deoarece, intr-un combinat cu flux integrat cum este cel de la Galati, o baterie de cocsificare care este oprita nu mai poate fi repornita niciodata. Ea este distrusa si reconstruita.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari.

In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.

#sindicate, #ArcelorMittal, #plati, #compensatorii, #protest, #cocserie , #stiri Arcelormittal