Sindicalistii de la ArcelorMittal Galati vor trimite Guvernului o lista de revendicari

Miercuri, 25 Martie 2009, ora 09:06
1829 citiri
Sindicalistii de la ArcelorMittal Galati vor trimite Guvernului o lista de revendicari

Mitingul organizat de sindicatul Solidaritatea din Arcelor Mittal Galati s-a incheiat, marti seara, iar liderii sindicali pregatesc o serie de revendicari pe care le vor trimite Guvernului prin intermediul Prefecturii, transmite corespondentul NewsIn.

Mitingul a adunat peste 400 de salariati ai Arcelor Mittal Galati. Oamenii si-au exprimat nemultumirea fata de politica de peresonal dusa de compania siderurgica in aceasta perioada de criza si mai ales cu privire la masura anuntata de patronat, aceea de a trimite salariati in somaj tehnic in trimestrul al doilea.

Liderul sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, a declarat ca mitingul de marti, intitulat "Mitingul disperarii", reprezinta prima etapa dintr-un program initiat de sindicat, numit "SOS Combinatul". A doua si a treia etapa constau in desecretizarea contractului de privatizare a Sidex Galati, actualul Arcelor Mittal Galati, si instituirea unui management competent in combinat.

Potrivit lui Tiber, organizatia va depune miercuri, la Prefectura Galati, o mapa de revendicari adresata Guvernului Romaniei si altor institutii ale statului.

Din acest document, Solidaritatea isi exprima ingrijorarea fata de situatia de la Arcelor Mittal Galati, pentru care crede ca exista un plan de inchidere.

Sindicatul Solidaritatea cere Guvernului, intre altele, dispunerea efectuarii unui audit tehnico-economico-financiar si juridic la siderurgicul galatean, elaborarea unei strategii pentru metalurgia romaneasca, desecretizarea contractului de privatizare a Sidex Galati, obligarea patronatului sa-si indeplineasca investitiile tehnologice, de mediu si sociale asumate, modificarea legislatiei muncii si elaborarea unui plan de sprijin a ArcelorMittal Galati, care sa nu excluda acordarea de ajutoare financiare de catre statul roman, dar acestea sa fie rambursabile intr-un timp mai indelungat.

Tot miercuri, Solidaritatea va depunde la administratia companiei o lista de revendicari printre cele mai importante fiind transparenta in comunicarea cu sindicatele in perioada de criza si, cel mai important, netrimiterea salariatilor in somaj tehnic, sau trimiterea acestora in somaj tehnic, dar in conditiile stipulate in contractul colectiv de munca si nu in cele anuntate de patronat.

Compania Arcelor Mittal Galati a informat, pe 13 martie, sindicatele, ca in trimestrul al doilea va trimite salariatii in somaj tehnic prin rotatie, de pe 10 zile, cu acrodarea a 75% din salariul de baza si a sporului de vechime. Marti, in urma mai multor discutii cu liderii sindicali, administratia si-a exprimat disponibilitatea de a creste veniturile acordate salariatilor trimisi in somaj tehnic, de la 75% din salariul de baza si spor de vechime, la 80-82% din salariul de baza si spor de vechime, a declarat liderul Solidaritatea, Gheorghe Tiber. In schimb, sindicatele au cerut masuri sporite de protectie sociala.

Astfel, FSS-METAROM, UTSL si FORUM au cerut 90% din salariul de baza si sporul de vechime pentru muncitorii trimisi in somaj tehnic, in timp de Solidaritatea a propus doua variante, fie acordarea 100% salariul de baza si sporul de vechime, fie 90% si sporul de vechime, dar cu majorarea salariilor din combinat cu 15% din trimestrul al doilea.

Compania Arcelor Mittal a anuntat ca este nevoita sa isi trimita muncitorii in somaj tehnic din cauza reducerii productiei, pe fondul scaderii dramatice a comenzilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#arcelormittal, #galati, #guvern, #salariu, #sindicalisti, #sindicatele , #stiri Arcelormittal