Sindicatele ArcelorMittal Galati incep grevele in martie

Vineri, 25 Februarie 2011, ora 15:21
1973 citiri
Sindicatele ArcelorMittal Galati incep grevele in martie

Patru sindicate de pe platforma siderurgica ArcelorMittal Galati declanseaza greva in unitate, dupa ce revendicarile lor salariale au fost respinse de patronat, transmite corespondentul NewsIn. 

Programul protestelor a fost anuntat vineri, de liderii Federatiei Sindicale a Siderurgistilor Metarom, la care sunt afiliate cele patru sindicate.

"Pe 2 martie, vom sustine o greva de avertisment de doua ore, de la 13.30 la 15.30, astfel incat sa prindem si schimbul de dimineata, si schimbul de dupa-amiaza.

Opt zile mai tarziu, pe 10 martie, vom declan?a greva generala pe termen nelimitat. Concomitent, vor exista actiuni de strada: proteste la poarta combinatului", a declarat presedintele FSS Metarom, Mircea Scintei.

Sindicatele care initiaza aceste proteste - Siderurgistul, Sindicatul Liber si Independent al Otelarilor, Sindicatul Liber Depou si gruparea din Uzina de Piese de Schimb - cer administratei sa creasca salariile din combinat cu 18%, sa acorde spor de weekend de 50% pentru ziua de sambata si 100% pentru ziua de duminica si sa majoreze primele de Ziua Siderurgistului, de ziua de nastere si de Craciun de la 120 la 200 de lei.

Aceste revendicari au fost respinse de patronat pe durata negocierilor salariale, din noiembrie pana in ianuarie, la concilierea organizata de Inspectoratul Teritorial de Munca luna aceasta si joi seara, in timpul celei mai recente runde de discutii dintre cele doua parti.

"Reprezentantii ArcelorMittal Galati s-au intalnit cu cele patru sindicate care nu au semnat addendum-ul la Contractul Colectiv de Munca pentru 2011.

Managementul subliniaza cu claritate faptul ca, in actualul context economic, cele peste opt procente propuse reprezinta ultima oferta, care nu va fi schimbata.

Atata vreme cat conflictul de interese va fi mentinut de catre aceste sindicate, nu suntem in pozitia de a aplica o crestere salariala", a declarat, imediat dupa intalnirea de joi seara, purtatorul de cuvant al companiei, Dorian Dumitrescu.

Celelalte cinci sindicate care au participat la procesul de negociere - Forum, Uniunea Teritoriala a Sindicatelor Libere, Metalurgistul si organizatiile sindicale din Uzina de Producere si Distributie a Energiei in Siderurgie si din cadrul Directiei Mecano-Energetice - au acceptat inca din etapa concilierii oferta administratiei companiei.

Anuntata drept oferta finala, aceasta include o majorare a salariilor cu 8% plus 20 de lei pentru muncitori, maistri si personal TESA si de executie fara studii superioare si, respectiv, o crestere a lefurilor cu 4% plus un bonus mediu 2,5 la suta pentru personalul cu studii superioare.

Oferta contine, de asemenea, majorarea primei de Craciun de la 120 la 200 de lei daca unitatea incheie anul 2011 pe plus.

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati a incheiat anul 2010 cu pierderi de 10 milioane de euro, de 20 de ori mai mici decat cele inregistrate in 2009, care s-au cifrat la 200 de milioane de euro, a anuntat, miercuri, directorul general, Thierry Le Gall.

In anii premergatori crizei economice, cand siderurgicul galatean realiza profit, sindicatele afiliate Federatiei Sindicale a Siderurgistilor Metarom au acceptat ofertele salariale ale administratiei ArcelorMittal Galati - sensibil egale cu cea de acum - fara a face greve sau macar a le sustine pe cele declansate de alte organizatii sindicale de pe platforma.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand operatiuni in peste 60 de tari.

In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction. 

#sindicate, # arcelormittal, # greve, # platforma siderurgica ArcelorMittal Galat, # contractul colectiv de munca , #stiri Arcelormittal