Videanu: Statul roman vrea sa infiinteze o centrala de 400 megawati

Sambata, 08 Mai 2010, ora 15:43
1862 citiri
Videanu: Statul roman vrea sa infiinteze o centrala de 400 megawati

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, sambata, la Galati ca statul roman este interesat sa infiinteze, impreuna cu producatorul de otel ArcelorMittal Galati si, posibil, cu Electrocentrale Galati, o noua capacitate de producere a energiei electrice, transmite NewsIn.

"Dorim sa investim alaturi de ArcelorMittal in productia de energie utilizand gazul de furnal care, in momentul de fata, nu face nimic altceva decat participa la poluarea Romaniei.

Studiem posibilitatea crearii unei noi capacitati de producere a energiei electrice de 400 de megawati putere instalata, utilizand gazul de furnal", a afirmat Adriean Videanu.

Noua unitate de producere a energiei electrice ar putea deveni functionala in toamna lui 2012.

"Dat fiind faptul ca este o investitie pe gaze, eu cred ca in cel mult doi ani si jumatate poate sa devina productiva o astfel de investitie", a spus ministrul Economiei.

In investitie ar putea fi cooptata si Electrocentrale Galati.

"Va fi o entitate noua, va fi in interiorul Electrocentrale Galati, aici se studiaza din punct de vedere tehnic aceasta posibilitate, astfel incat sa si optimizam costurile in productia de energie electrica in aceasta zona a Romaniei", a spus oficialul guvernamental.

In orice caz, Electrocentrale Galati va iesi de sub tutela societatii-mama, Termoelectrica Bucuresti.

"Am convenit impreuna scoaterea Electrocentrale Galati de sub tutela Termoelectrica, astfel incat Termoelectrica sa nu mai greveze asupra Electrocentrale Galati.

Va fi o entitate juridica separata, cu potential de dezvoltare, vezi inclusiv intentia de a investi impreuna cu ArcelorMittal in productia de energie utilizand gazul de furnal, si aceasta entitate juridica sa poata sa-si continue programul de dezvoltare a capacitatilor de productie: de modernizare, de consolidare a retelelor in aceasta zona", a explicat ministrul Economiei.

Asta nu inseamna, insa, ca Electrocentrale Galati va intrerupe discutiile cu producator ceh de energie electrica CEZ, privind modernizarea centralei existente sau constructia unei noi centrale in Galati.

"Nu se intrerupe discutia CET-ului cu CEZ. E un memorandum care are dead-line in septembrie.

Continuam discutiile. Evident ca nu renuntam la acest proiect pe care il avem cu CEZ.

Ceea ce gandim in momentul de fata este un proiect complementar discutiilor cu CEZ", a declarat Adriean Videanu.

Revenind la noua capacitate de productie de 400 de megawati, la realizarea careia statul roman va colabora cu ArcelorMittal si, posibil, cu Electrocentrale Galati, ministrul Economiei a tinut sa precizeze ca, pana la punerea ei in functiune, reteaua de transport a energiei electrice trebuie pregatita pentru a putea prelua cantitatea suplimentara de energie care va fi produsa in sudul Moldovei.

"Sistemul national de transport are o capacitate limitata de preluare, de evacuare a energiei electrice si, de aceea, trebuie facute toate corelarile tehnice din acest punct de vedere", a spus Adriean Videanu.

Ministrul Economiei, a facut aceste declaratii dupa o discutie pe care avut-o sambata, la Galati, cu top managementul combinatului siderurgic ArcelorMittal din localitate.

Oficialul guvernamental a fost insotit de secretarul de stat Doru Serban, si de directorii Hidroelectrica, Transelectrica si Electrica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#centrala, #roman, #sta, #videanu , #stiri Arcelormittal