Voestalpine amendata de CE pentru intelegeri de tip cartel

Miercuri, 30 Iunie 2010, ora 17:51
1560 citiri
Voestalpine amendata de CE pentru intelegeri de tip cartel

Comisia Europeana a amendat miercuri mai multe companii siderurgice, printre care Voestalpine pentru implicarea in intelegeri de tip cartel, prin stabilirea preturilor pentru un anumit tip de otel folosit in constructii, informeaza Bloomberg.

Comisia Europeana (CE) a amendat miercuri 17 companii din domeniul siderurgiei, printre care ArcelorMittal, Voestalpine si o divizie a Severstal, cu un total de 518,5 milioane de euro pentru stabilirea, in regim de cartel, a preturilor la un anumit tip de otel folosit in constructii.

ArceloMittal a primit cea mai mare amenda, de 276,5 milioane de euro, pentru incalcarea legislatiei europene anti-trust.

Voestalpine, cel mai mare producator de otel din Austria, a fost amendat cu 22 de milioane de euro, in timp ce italienii de la Redaelli Tecna, divizie a companiei ruse Severstal, au fost amendati cu 6,3 milioane de euro.

"Este incredibil cum un numar atat de mare de companii au abuzat de aproape intreaga piata a constructiilor din Europa pentru o perioada atat de lunga si in cazul unui produs atat de important", a declarat Joaquin Almunia, comisarul european pentru Concurenta.

"Este ca si cum ar fi actionat intr-o economie planificata", a adaugat Almunia.

Companiile siderurgice din Europa, aflate in plina refacere dupa cea mai grava criza a ultimilor 60 de ani, se confrunta cu o incetinire a cresterii numarului comenzilor din partea industriei constructiilor si a industriei auto, dar si a statelor, pe fondul crizei deficitelor.

Companiile incearca sa ridice preturile si din cauza scumpirii materiilor prime, dupa prabusirea sistemului vechi de patru decenii care asigura, an de an, preturi fixe la minereul de fier.

Voestalpine a anuntat deja ca va contesta decizia CE, adaugand ca "nu a fost implicata niciodata in cartelul otelului".

Jean Lasar, purtator de cuvant in cadrul ArcelorMittal, a declarat ca grupul va "analiza decizia in detaliu si va raspunde in intervalul de timp necesar".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Voestalpine amenda ce cartel , #stiri Arcelormittal