Cum si unde sa-ti dezvolti pasiunea pentru fotografie

Sambata, 12 Noiembrie 2011, ora 00:00
4114 citiri
Cum si unde sa-ti dezvolti pasiunea pentru fotografie
DSLR Camera

Se spune ca o fotografie face cat o mie de cuvinte. Din ce in ce mai multi oameni aleg arta fotografica pentru a exprima ceea ce nu pot pune in cuvinte. Fie ca doriti pur si simplu sa aflati cum se face o fotografie "corecta" sau sa gasiti un nou mod artistic in care sa va exprimati personalitatea in timpul liber, exista experti care sa va invete ce si cum sa faceti.

Vrei sa faci un curs?

Atat in Bucuresti, cat si in alte orase ale tarii, puteti descoperi diverse cursuri de fotografie unde veti invata lucruri de baza despre aceasta arta. Fundamente ale luminii, folosirea camerei, reguli de iluminare, utilizarea obiectivelor si a filtrelor, incadrari si elemente de compozitie sunt doar cateva din lucrurile pe care le puteti asimila intr-un astfel de curs.

De cele mai multe ori, cursurile cuprind 8 sedinte, care se desfasoara pe parcursul a una-doua luni, iar preturile pleaca de la 300 de lei.

Un curs in urma caruia primesti si acreditare din partea Ministerului Educatiei si Cercetarii si a Ministerului Muncii este organizat de Artklub. Aici, pentru opt saptamani de curs trebuie sa platesti 620 de lei.

Un curs mai lung, care se desfasoara 5 zile pe saptamana pentru cate patru ore, timp de sase saptamani, costa 1.200 lei la Sibiu. Image Art ofera, de altfel, acreditari din partea acelorasi ministere.

Expertii devin profesori

Dan Dinu este unul dintre fotografii romani de succes. Pe langa expozitia "Romania salbatica", realizata in colaborare cu World Wide Fund for Nature (WWF) si un turneu in intreaga tara cu o video proiectie legata de Islanda, el isi face timp si pentru a preda arta de care s-a indragostit.

Dinu este fondatorul Photolife, singurului curs de specialitate care se desfasoara online. Inagurat in urma cu doi ani, Dinu spune ca nu stie cati oameni au ales sa ii urmeze cursul. "Nu am scos inca o statistica, nu am avut curiozitatea, dar probabil in jur de 100, 100 si ceva," spune el, adaugand ca organizeaza aproximativ cinci sesiuni pe an.

Fotograful mai tine si un curs la scoala sa din Brasov, unde, in cei patru ani de la inaugurare i-au trecut prin mana peste 300 de elevi dornici sa invete secretele meseriei.

"Marea majoritate vin din pasiune, dar sunt si cei care doresc sa obtina mai multe informatii pe partea profesionala a fotografiei. In acelasi timp foarte multi care vin pentru partea profesionala vin si la workshop-uri de fotografie sau chestii care se fac in general pe teren, in anumite locatii," spune Dinu.

Workshop-urile de fotografie se desfasoara in diverse locatii, chiar si in afara localitatii, in zone rurale sau la munte, iar preturile acestora incep de la 250-300 de lei pentru cele de o zi, si pot sari de 1.000 lei pentru cele desfasurate pe parcursul mai multor zile.

De ce ai nevoie

"De inceput e nevoie de un aparat din gama DSLR, adica un aparat cu obiective interschimbabile. Mai devreme sau mai tarziu toti cei care sunt interesati de fotografie ajung la acest tip de aparat, zic eu," este parerea lui fotografului.

Despre marca aparatului, el spune insa, ca nu conteaza modelul. "Cu siguranta nu trebuie cazut in capcana asta tehnica a fotografiei," spune el, dar recunoaste ca persoanele care vor sa faca un business din asta trebuie sa aiba si niste aparate mai performante pentru ca ii ajuta in munca.

eMAG, unul dintre cei mai mari distribuitori de aparate electronice, are o gama larga de camere foto. In stocul retailer-ului se gasesc, din gama aparatelor DSLR, camere cu un pret care pleaca de la 1.500 lei si ajung pana la 32.000 lei. Aparatele care pleaca de la 10.000 de lei sunt, in general, destinate profesionistilor si sunt disponibile doar pe comanda.

"Comenzile pentru aparatele foto DSLR adresate profesionistilor nu sunt numeroase, insa observam din ce in ce mai multi oameni interesati de aceste produse. Cel mai vandut brand pe aceasta categorie este Canon. Exista persoane care si-au aratat interesul pentru camera foto mentionata," a declarat Carmen Munteanu, Product Manager Foto & Video al eMAG, despre camera Canon EOS 1Ds MARK III, comercializata pentru aproape 32.000 lei.

Unele dintre cele mai vandute camere, comercializate pentru un pret mediu de 2.200 lei, vin chiar si cu o serie de cadouri, avand incluse in pret un card de memorie, un cablu de transfer, un cablu HDMI si o geanta speciala.

Conform informatiilor oferite de eMAG, cele mai vandute camere DSLR sunt Nikon D3100 (2.199 lei), Nikon D5100 (2.999 lei), Canon EOS 1100 (2.099 lei), Canon EOS550 cu obiectiv 18-55mm cu stabilizare (2.999 lei). "Adiacent s-au mai achizitionat accesorii precum trepiede, filtre, rucsacuri," a mentionat Carmen Munteanu.

Intrebat daca ar recomanda cea mai scumpa camera de pe piata unuia dintre cursantii sai, Dan Dinu se arata reticent. "E o camera destul de scumpa, dar e dedicata doar profesionistilor. Cei care sunt la inceput nu au mare rost sa investeasca intr-o asemenea camera pentru ca la inceput ii va depasi tehnic. Si daca esti depasit, pur si simplu, de aparatul pe care il folosesti, cu siguranta iti va veni foarte greu sa tii pasul cu el. De aceea, recomandarea mea intotdeauna a fost sa se plece de la niste camere obisnuite, normale, simple, pe care sa le poti stapani, iar apoi cumva achizitia unei noi camere sa vina odata cu acumularea de noi cunostiinte," spune fotograful.

De ce fotografie

Cristi Ban, administrator de sisteme de securitate, este unul din cei care urmeaza cursul online al scolii Photolife. "Am inceput cursul pentru ca vreau sa aprofundez domeniul foto. M-am inscris din pasiune, dar pe viitor m-ar interesa si sa ma dezvolt profesional. As dori sa ajung sa fac arta, sa imi prezint fotografiile intr-o expozitie," povesteste acesta.

Pana acum, investitia sa in echipamente profesionale nu este foarte mare, ridicandu-se la 4.000 lei. In planurile sale de viitor apare, insa, o camera Canon D60, a carui pret "sare" de 5.000 lei.

Un alt pasionat de fotografie e si Adrian Neacsa, coordonator help-desk la British American Tabacco. Desi nu a urmat pana acum niciun curs de specialitate, el declara ca a inceput sa investeasca in hobby-ul sau pentru ca "fiecare trebuie sa-si ocupe timpul liber cu ceva ce-i place".

"Nu am facut niciun curs pana acum pentru ca nu am timp. As fi interesat de un curs online. Nu stiam ca exista. Pana acum am citit o carte, un fel de "photography for dummies", de unde am invatat destul de multe lucruri," spune el.

Tanarul este la al treilea aparat de fotografiat, un Nikon D90, al carui pret se ridica la 2.800 lei, dar care costa aproximativ 3.500 de lei la momentul achizitiei. Conform acestuia, investitia sa totala in trepied, blitz, filtre si obiective, se ridica la aproape 10.000 de lei, cheltuiti in ultimii patru ani.

Daca sunteti pasionati de fotografie, oportunitatile sunt peste tot. Trebuie doar sa profitati de ele si sa surprindeti lumea din jur.

#arta fotografica, #cursuri fotografie, #cursuri fotografie online, #workshop fotografic, #Dan Dinu, #Photolife, #Artklub, #camere foto, #aparate foto DSLR , #Arta fotografica