Cum incepi colectia de arta contemporana

Sambata, 16 Noiembrie 2013, ora 00:00
2948 citiri
Cum incepi colectia de arta contemporana
Foto: artcollc.blogspot.com

Vrei sa-ti incepi propria colectie de arta contemporana? Trebuie, in primul rand, sa studiezi foarte mult piata, sa inveti care sunt galeriile de incredere, sa te asiguri ca fiecare opera isi are locul in colectie si sa nu analizezi prea mult cand faci o achizitie.

Nici abilitatile de negociere nu te avantajeaza cand faci astfel de achizitii, precum nici "obsesia" pentru un anumit artist.

Apoi, cand casa a devenit neincapatoare, a venit si momentul in care incepi sa vinzi din operele vechi.

Andrew B Morris, om de afaceri si colectionar de arta contemporana, iti da cateva sfaturi din experienta sa din '80 si pana acum.

"Care este diferenta intre a cumpara arta si a colectiona opere de arta? A cumpara suna 'ieftin', in timp ce a colectiona suna 'cult'. In plus, a colectiona presupune o implicare continua pentru a construi... o colectie, explica Andrew B Morris intr-un editorial pentru Lux Worldwide.

O colectie se incepe prin documentare

Cu cat analizezi mai multe opere de arta cu atat mai multe cunostinte vei acumula si, ce e mai important, iti vei da seama cum ti-ar placea sa fie colectia ta. Asa ca aloca timp suficient si participa la expozitii si targuri de arta, pentru a-ti "forma ochiul".

Alege cu atentie galeria de arta

Asigura-te ca faci mereu achizitii de la galerii de arta cunoscute dar si de incredere. Daca vanzatorul nu-ti inspira incredere, nu te sfii sa treci mai departe pana gasesti ceva sa ti se potriveasca.

Solicita o "proba"

Unii vanzatori iti permit sa iei acasa opera, sa o "probezi", sa vezi daca se potriveste. E destul de dificil sa vizualizezi daca imaginea, dimensiunile sau proportiile sale se potrivesc pentru spatiul la care te gandesti. Proband eviti riscul ca ea sa nu se potriveasca la tine in casa.

Cumpara cu sufletul, nu cu mintea

In momentul in care vezi o opera care iti da un sentiment de entuziasm, nu mai sta pe ganduri. Nu incerca sa privesti rational investitia, provenienta artistului si alte astfel de aspecte. Daca ti-o permiti si ai un loc pentru ea in casa cumpar-o pe loc.

Arta trebuie expusa, nu "stocata"

Daca nu mai ai loc pentru o opera de arta, nu o ascunde intr-un loc in care risti sa uiti de ea. In cel mai rau caz, poti vinde un tablou pe care l-ai admirat deja de foarte multe ori decat sa lasi o opera noua in pod sa se prafuiasca.

Nu negocia prea mult si nici nu te baza pe parerile prietenilor

Chiar daca vanzatorul poate renunta la o parte din pretul operei, niciodata el nu va putea scadea din pret atat cat ti-ai imagina tu, asa ca nu ar strica sa fii rezonabil in negocieri.

Apoi expertul te sfatuieste sa nu sa ceri parerile prietenilor. Arta nu e o stiinta abstracta, iar gusturile tale nu se potrivesc mereu cu cele ale prietenilor tai.

Incearca sa nu faci o "obsesie" pentru un artist

Ai putea fi tentat sa cumperi in exces opere ale unu singur artist, asa cum ai face cu un brand de imbracaminte care ti se potriveste. Daca nu diversifici achizitiile, insa, risti sa te plictisesti prea rapid.

O.D.

#cum sa colectionezi arta, #colectie arta contemporana , #Arta moderna