Maratonul licitatiilor din luna mai: Pictura, argint si curiozitati

Sambata, 12 Mai 2012, ora 00:00
4219 citiri
Maratonul licitatiilor din luna mai: Pictura, argint si curiozitati

Liciteaza pentru opere apartinand vechilor maestrii ai picturii romanesti, pentru opere in argint, pentru piese de mobilier si accesorii de birou sau chiar "curiozitati" precum radiografia mainii drepte a Reginei Elisabeta, intr-un maraton organizat de Artmark, saptamana viitoare.

Fie ca esti in cautarea unor obiecte de calitate care sa iti infrumuseteze casa, fie ca vrei sa faci un cadou inspirat, in perioada 15 - 17 mai ai de ales dintr-o serie de licitatii unice cu o valoare estimata de pana la 550.000 de euro.

Licitatiile acestei luni sunt dedicate unui public divers, fapt dovedit pe de o parte de oferta ampla de opere de arta, obiecte de arta decorativa, mobilier si artefacte de colectie, iar pe de alta parte de preturile foarte accesibile: 33% dintre loturile Licitatiei "Cabinetul de Curiozitati" au preturi situate sub 100 de euro, iar 54% intre 100 si 500 de euro, spun reprezentantii Artmark.

In plus, potrivit acestora, 25% dintre loturile Licitatiei de Mobilier si Accesorii de Birou au preturi sub 150 de euro si alte 37% intre 150 si 500 de euro. 37% dintre loturile Licitatiei "Opere in Argint" au valori mai mici de 200 de euro, pe cand 38% dintre operele din Licitatia "Vechi Maestri ai Picturii Romanesti (sec. XVIII - XIX)" au valori de pana in 1.000 de euro.

In prima zi are loc licitatia "Vechi Maestri ai Picturii Romanesti (sec. XVIII - XIX)", care aduce 37 de loturi remarcabile, provenind din colectii private importante.

"Nimfa in iarba", tablou realizat in ulei pe lemn, apartinand lui Nicolae Grigorescu, este estimat la 30.000 - 60.000 de euro. Tabloul este una dintre piesele centrale ale licitatiei.

Nicolae Grigorescu semneaza un alt lot important al licitatiei, peisajul "Margine de Campulung", realizat in ulei pe lemn si reprezentand o imagine specifica satului romanesc din a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Valoarea estimativa a operei este cuprinsa intre 30.000 si 60.000 de euro.

O alta opera inclusa in licitatia "Vechi Maestri ai Picturii Romanesti (sec. XVIII - XIX)" este "Portretul unui dregator fanariot", de Anton Chladek. Valoarea acestei opere este estimata la 6.500 - 8.500 euro.

Licitatia include si tabloul lui Niccolo Livaditti, "Portretul de familie al unui boier muntean, din perioada pasoptista", realizat in ulei pe panza. Valoarea estimativa a picturii este de 5.000 - 7.000 de euro.

Licitatia "Opere in Argint" include o pereche de sfesnice austriece din argint, de colectie, ce provin din familia pictorului Arthur Verona. Pretul lor este cuprins intre 1.800 - 2.500 euro.

La aceasta licitatie va mai fi prezentata o halba din argint aurit, decorata in stil neo-renascentist cu o scena de batalie napoleoniana, estimata la 3.000 - 4.000 de euro, realizata intr-un atelier german, in a doua jumatate a secolului al XX-lea.

Licitatia aduce in fata participantilor si o pereche de cavaleri ecvestri, pregatiti de turnir, din argint aurit, decorati in maniera renascentista, estimata la 6.000 - 8.000 de euro sau o pereche de cupe germane de logodna, din argint aurit, decorate in stil renascentist, cu o valoare de 5.000 - 6.000 de euro.

Printre obiectele expuse in cadrul licitatiei "Cabinetul de Curiozitati" se numara o pereche de sfesnice confectionate din proiectile de artilerie din Primul Razboi Mondial, radiografia mainii drepte a Reginei Elisabeta a Romaniei din 1896, un lacat cu ghicitoare din secolul 18 si aparatul de masaj Pulsocon, creat de un inventator britanic la sfarsitul secolului 19.

Alte loturi captivante sunt un lampadar japonez bogat decorat, datand din 1900, un document german din secolul 14, in gotica veche, un atlas cu harti gravate ale lumii din 1692, parafa savantului Grigore Antipa, "Lanterna magica", un dispozitiv de proiectie cu diapozitive pictate manual din secolul 19 sau cele doua sabii masonice de ceremonie.

La categoria fosile, licitatia prezinta un dinte de megalodon, stramosul rechinului (aproximativ 15 milioane de ani in urma), un molar de mamut din era glaciara (aproximativ 2 milioane de ani in urma), fosila unui peste din Cretacic (aproximativ 80 milioane de ani in urma) si cea a unui melc de mare, care a trait in urma cu aproximativ 6 milioane de ani, in Marea Thetis, ce acoperea o mare parte din teritoriul Romaniei. Cea mai rara piesa este insa un trilobit dintre cei care au populat oceanele planetei acum aprox. 300 milioane de ani, fiind printre primele animale cu schelet. Pretul de pornire pentru aceasta din urma piesa este de 800 de euro.

In ceea ce priveste Licitatia de Mobilier si Accesorii de Birou, cea mai scumpa piesa este sculptura "Unicorn" de Salvador Dali, estimata la 20.000 - 25.000 de euro, o editie de autor purtand numarul tirajului 343/350.

#licitatie Artmark, #licitatie arta Artmark mai, #opere de arta licitatie, #opere Nicolae Grigorescu licitatie , #Arta plastica