Mitul lui Dracula concureaza cu Inelul Nibelungilor pe scena festivalului George Enescu

Luni, 19 August 2013, ora 16:41
2005 citiri
Mitul lui Dracula concureaza cu Inelul Nibelungilor pe scena festivalului George Enescu

Compania portugheza de dans Vortice Dance Company va aduce pe scena Operei Nationale din Bucuresti o incitanta reinterpretare a mitului Dracula, intr-unul din cele mai asteptate evenimente ale anului.

In data de 16 septembrie, de la ora 19.00, Vortice Dance Company va sustine "un spectacol despre dominare si supunere", reinterpretand mitul lui Dracula intr-o somptuoasa poveste vizuala, pe muzica unor compozitori precum Philip Glass, Serghei Rahmaninov si chiar Lou Reed.

Pentru "Dracula", primul spectacol prezentat in Festival, cei doi coregrafi care formeaza Vortice Dance Company au folosit mai multe surse de inspiratie, de la celebrul volum semnat de Bram Stoker pana la legende sau mituri din diverse culturi.

"Suntem cu totii, femei sau barbati, facuti din carne si sange, amestecati in jocuri de dominare si supunere. Substanta din care suntem creati reprezinta natura noastra, dar si cea mai mare slabiciune. Si, sub imperiul slabiciunii, cedam, adesea mult prea usor, tentatiei...", declara Claudia Martins si Rafael Carrico.

Acest spectacol va avea loc cu casa inchisa, insa il puteti vedea in transmisie live in sala de cinema, o premiera in istoria Festivalului, la Grand Cinema Digiplex: http://www.grandcinemadigiplex.ro/ro/spectacole/evenimente-speciale/item/394-festivalul-si-concursul-international-george-enescu

Inelul Nibelungilor, la Sala Mare a Palatului

Tot pe 16 septembrie, la Sala Mare a Palatului, este programata, de la ora 19.30, a doua parte a tetralogiei "Inelul Nibelungilor", de Richard Wagner: "Walkiria", in interpretarea Orchestrei Simfonice Radio din Berlin, avandu-l la pupitru pe cunoscutul dirijor Marek Janowski.

Festivalul ofera, astfel, publicului o ocazie unica de a vedea capodeopera wagneriana chiar in anul in care intreaga lume a muzicii clasice pune in lumina opera lui Wagner. Chiar in aceasta vara, celebrul festival BBC Proms a fost deschis cu teatralogia "Inelul Nibelungilor", sub bagheta titanului Daniel Barneboim, care va deschide aceasta editie a Festivalului "George Enescu".

Exceptionala violonista Alissa Margulis urca pe scena Festivalului sub bagheta dirijorului roman Cristian Lupes

Cu doua zile mai devreme, mai exact pe 14 septembrie, Festivalul George Enescu va propune publicului o alaturare inedita: una dintre cele mai bine cotate violoniste germane de origine rusa ale momentului va concerta la Bucuresti alaturi de Orchestre National d'Ile-de-France, sub bagheta talentatului dirijor roman Cristian Lupes.

Apreciata pentru stilul sau "expresiv si puternic emotional", violonista Alissa Margulis va urca pe scena Ateneului Roman de la ora 17.00, pentru a interpreta concertul Nr. 2 pentru vioara si orchestra de Bela Bartok, una dintre cele mai dificile, dar si cele mai frumoase partituri compuse vreodata.

Alissa Margulis a concertat in cele mai prestigioase institutii din lume - Palais des Beaux Arts din Burxelles, Vienna Musikverein si Saint Petersburg Philharmonic Hall.

Unul dintre cei mai apreciati dirijori ai generatiei sale, Cristian Lupes s-a perfectionat ca dirijor la Universitat fur Musik und Darstelle Kunst Wien, cu profesorii Vladimir Kiradjiev si Mark Stringer. De asemenea, a urmat un stagiu ca dirijor asistent al maestrului Marek Janovski intr-un proiect gigant (10 opere de Wagner cu Rundfunk- Sinfonieorchester Berlin). Lupes a debutat in strainatate la pupitrul Filarmonicii Berna din Elvetia.

Festivalul George Enescu aduce pe scenele romanesti unii dintre cei mai mari artisti ai momentului, de la pianistul si dirijorul Daniel Barenboim la pianista fenomen Yuja Wang, alaturi de orchestre de top, cap de afis oriunde in lume - Staatskapelle Berlin, Royal Concertgebouw Orchestra, Pittsburgh Symphony Orchestra.

Festivalul este singurul eveniment unde pot fi urmariti, cu aceasta densitate, pe scenele romanesti, timp de o luna, cei mai performanti muzicieni contemporani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Festival International George Enescu, #Vortice Dance Company Enescu, #Inelul Nibelungilor Festivalul Enescu, #Alissa Margulis Festival Enescu , #Dans