Ghidul colectionarului de arta incepator

Marti, 07 Februarie 2012, ora 13:22
2724 citiri
Ghidul colectionarului de arta incepator

Sa cumperi arta nu inseamna sa intri intr-o galerie si sa ceri primul tablou care iti place. Inainte de a face o achizitie, pentru a te asigura ca faci o afacere buna, ai nevoie de un plan bine pus la punct.

In primul rand este necesar sa iti dai seama ce fel de arta iti place, iar acest lucru il vei afla dupa ce ai vazut multe stiluri de arta. Asadar, este necesara vizitarea muzeelor, galeriilor si familiarizarea cu stilurile si perioadele dupa care este clasificata arta, potrivit BusinessInsider.

Documentarea

Internetul poate reprezenta o sursa foarte buna de informatii. De exemplu, art.sy este un site supranumit "Pandora pentru lumea artei", deoarece le permite utilizatorilor sa gaseasca acele opere pe gustul lor si lucruri similare.

In plus, internetul este o resursa buna de documentare in ceea ce priveste preturile practicate. Artnet sau Artinfo reprezinta site-uri care pot oferi informatii utile despre preturile care s-au oferit in cadrul licitatiilor, pentru piese de arta similare.

Odata ce ai pus la punct o lista, incearca sa mergi personal sa vezi fiecare opera de arta in parte inainte de a achizitiona ceva. Tablourile sau alte piese de arta ar putea arata diferit la o privire mai atenta.

Pretul

Este important sa stabilesti care este suma pe care esti dispus sa o cheltuiesti fara regrete. Altfel, este posibil sa te lasi prins de entuziasmul din timpul licitatiei si sa te trezesti ca ai licitat mai mult decat iti poti permite. In plus, este necesar sa cunosti care sunt factorii care influenteaza pretul unei opere de arta.

In primul rand, conteaza daca esti primul proprietar sau daca au mai existat altii inaintea ta. In cel de-al doilea caz, pretul poate creste. Bineinteles, si raritatea piesei de arta joaca un rol important. Va fi mult mai scumpa daca obiectul este unicat.

De asemenea, pretul este stabilit si in functie de materialul folosit, de perioada din care provine opera sau de reputatia galeriei. Pretul final poate creste si din cauza unor costuri ascunse precum asigurarea, transportul si inramarea sau comisionul pe care cumparatorul trebuie sa il plateasca in cadrul licitatiei.

Pe de alta parte, sfatul unui specialist este intotdeauna binevenit. Deoarece este dificil sa stabilesti valoarea unei opere de arta facand comparatii cu piese similare, este indicat sa consulti un evaluator sau un colectionar experimentat.

Unde poti expune arta

Cel mai descurajator moment este atunci cand ajungi acasa cu un tablou pe care abia l-ai achizitionat si iti dai seama ca nu se potriveste nicaieri. Asadar, inainte de a cumpara pictura, asigura-te ca se integreaza bine in stilul locuintei si ca ai un suport securizat pentru ea. In plus, anumite piese de arta necesita conditii speciale de pastrare. De exemplu, anumite picturi sunt sensibile la lumina.

Odata ce ai facut achizitia, este bine sa pastrezi toate documentele si informatiile pe care le-ai gasit in procesul de documentare. In cazul in care doresti sa revinzi piesa de arta, iti vor fi folositoare pentru a convinge cumparatorul de valoarea ei.

#arta, #colectionar , #Expozitii pictura