Vernisaj: Entropomorfe, de Mirela Iordache, la Galeriile Carol. "Teritorii ale haosului"

Marti, 07 Februarie 2017, ora 14:54
5966 citiri
Vernisaj: Entropomorfe, de Mirela Iordache, la Galeriile Carol. "Teritorii ale haosului"

La Galeriile Carol, sezonul 2017 incepe cu expozitia Entropomorfe, semnata Mirela Iordache, joi, 16 februarie, incepand cu ora 19:00.

Mirela Iordache abordeaza stiluri picturale tale quale sau ilustreaza o sinteza a expresionismului abstract, a neoexpresionismului si a hiperrealismului.

Expozitia de la Galeriile Carol aduce in atentia publicului seria de lucrari abstract-gestualiste initiata in 2014 sub titlul Entropomorfe, continuata si dezvoltata pana in prezent sub forma experimentului cu diferite materiale utilizate pe suprafata panzei.

Tablourile Mirelei sunt veritabile structuri complexe, in care materia picturala devine subiectul compozitiilor, iar culorile de ulei, pigmentii, baiturile si tusurile iau in stapanire toata suprafata lucrarii.

Accentuarea materialitatii panzei era vazuta de Clement Greenberg ca "all-over painting" in terminologia care definea pictura abstracta americana (prima mentionare a termenului a fost facuta in 1948, in "The Crisis of the Easel Picture").

Totodata, termenul desemna procesul materialitatii picturale lipsite de recuzita tridimensionala traditionala, pictura devenind, astfel, experienta si textura pura.

Lucrarile Mirelei par a fi pamanturi aride, munti vulcanici, suprafete care se dezintegreaza. Culorile mixate cu rasini se decanteaza aleatoriu in straturi si substraturi.

Compozitiile devin veritabile teritorii ale haosului, dezordinii, intamplarii, ceea ce in terminologia termodinamicii am numi entropie.

Definita ca "principiul al doilea al termodinamicii", entropia masoara gradul dezordinii unui organism.

Supuse legii entropiei, lucrarile Mirelei sunt expresii ale fragilitatii, echilibrului instabil si incoerentei societatii in care traieste si isi desfasoara activitatea.

Este potrivit a aduce o explicatie in ceea ce priveste terminologia utilizata de Mirela Iordache. Artista preia din fizica termenul "entropic" asociindu-i apoi cuvantul "antropomorf"; licenta poetica rezultata defineste stiinta care studiaza dezordinea umana, entropomorfia.

Raluca Baloiu, curator

Lucrarile Mirelei Iordache sunt prezente in colectii particulare din SUA, Austria, Franta, Grecia, Israel si Romania.

Artista a participat la concursuri internationale si nationale, fiind premiata cu "pArte de Arte" de Fundatia Culturala Criterion (2014) ; a fost nominalizata la STRABAG Artaward International (2013) si a fost invitata la Triennale Europeene de l'Estampe Contemporaine (2013).

Printre rezidentele artistice la care a participat se numara: Soleil de l'Est din Le Barcares, Franta (2011) si Chateau de Trousse Barriere, Briare, Franta (2010).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Entropomorfe Mirela Iordache, #vernisaj Mirela Iordache , #Expozitii pictura