Guvernul vrea o expozitie cu artefacte arheologice descoperite la autostrazi

Duminica, 22 Aprilie 2012, ora 17:25
1710 citiri
Guvernul vrea o expozitie cu artefacte arheologice descoperite la autostrazi
Foto Autostrada Bucuresti Brasov/ SURSA: BusinessMagazin

Guvernul intentioneaza sa organizeze o expozitie cu cele mai importante artefacte arheologice descoperite in timpul lucrarilor de constructie a autostrazilor, a anuntat, duminica, premierul Mihai Razvan Ungureanu.

El a precizat ca a avut o discutie pe aceasta tema cu ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare.

Potrivit premierului, o astfel de expozitie ar putea fi amenajata la Muzeul National de Istorie, daca va exista si acordul institutiei.

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) a anuntat, duminica, descoperirea unui depozit de piese de bronz si fier, pe traseul autostrazii Orastie - Sibiu, vestigiile datand din perioada epocii fierului.

"In cadrul sitului 7 (km 14+100-km 14+500), identificat si sub denumirea Tartaria 1, a fost descoperit un depozit de piese de bronz si fier datand din perioada epocii fierului (sec. IX-VIII a. Chr.). Este vorba despre peste 200 de obiecte de bronz si fier (podoabe, arme si piese de harnasament), depuse intr-un vas ceramic", se arata intr-un comunicat al institutiei.

MTI mentioneaza ca este pentru prima data cand un depozit de acest tip si datat in epoca fierului a fost gasit in contextul unei cercetari arheologice, nefiind o descoperire intamplatoare.

Descoperirea este una exceptionala si cu o semnificatie stiintifica deosebita, noteaza institutia.

Cercetarile arheologice pe traseul viitoarei autostrazi, de pe coridorul IV pan-european, sunt coordonate de catre Muzeul National de Istorie a Romaniei.

Pe tronsonul Orastie-Sebes lucrarile de diagnostic arheologic au indicat, in toamna anului trecut, existenta a 11 situri, iar in martie 2012 au fost lansate cercetari in 6 dintre acestea.

Astfel, in raza administrativa a satului Tartaria, din comuna Salistea, judetul Alba, cercetarile arheologice preventive au evidentiat o asezare datand din perioada epocii fierului.

Datele preliminare arata ca atat asezarea - preponderent pe baza analizei ceramicii - cat si depozitul de bronzuri dateaza din perioada primei epoci a fierului.

Vestigiile au fost aduse la Bucuresti, pentru conservare si restaurare.

"Cercetarea arheologica preventiva continua in toate cele 6 situri, intr-un ritm constant si sustinut, pentru a putea finaliza aceste investigatii de specialitate in termenul prevazut contractual, permitand desfasurarea lucrarilor de construire a autostrazii si fara a genera intarzieri", mentioneaza MTI.

#artefacte autostrada, #expozitie artefacte autostrazi , #Expozitii