Manuscris comandat de Stefan cel Mare, expus in Bucuresti

Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 15:50
1533 citiri
Manuscris comandat de Stefan cel Mare, expus in Bucuresti

Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) va deschide vineri micro-expozitia "Tetraevanghelul Ieromonahului Spiridon", cel mai important obiect din cadrul acesteia fiind un manuscris din vremea lui Stefan cel Mare.

Acest manuscris a fost comandat de Stefan cel Mare si copiat la manastirea Putna de ieromonahul Spiridon, finalizat la data de 23 aprilie 1502. Manuscrisul a fost donat ulterior de Stefan cel Mare ctitoriei sale (zidita la 1498) cu hramul "Nasterii Sf. Ioan Botezatorul".

Monahul Spiridon a fost unul din caligrafii si miniaturistii, formati la centrul cultural din cadrul manastirii Putna.

"Acest minunat exemplar este scris pe pergament vitelin, avand cate 20 de randuri pe pagina, in semiunciala marunta; patru frontispicii frumoase, motive geometrice in aur si culori si, pe cate o pagina intreaga, chipul fiecarui evanghelist, pe fond auriu. Ortografia este de redactie medio-bulgara. Manuscrisul a facut parte din inventarul tezaurului istoric al Romaniei care a luat drumul Rusiei tariste in 1917, de unde s-a intors, in 1956, impreuna cu o parte a valorilor istorice si arheologice", informeaza MNIR.

Micro-expozitia este deschisa in perioada 27 iulie - 27 august si poate fi vizitata de miercuri pana duminica intre orele 10.00 - 18.00, in holul central al Muzeului National de Istorie a Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#expozitie Muzeul National Istorie, #micro expozitie Muzeul Istorie, #manuscris Stefan cel Mare, #Stefan cel Mare expozitie , #Expozitii