Muzeul de Istorie prezinta o expozitie de jucarii de colectie

Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 15:41
2149 citiri
Muzeul de Istorie prezinta o expozitie de jucarii de colectie

Expozitia cu jucarii de colectie si istorice "De la Mos Gerila la Mos Craciun" a fost vernisata miercuri la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR).

Exponatele sunt etalate in jurul "pomului de iarna", sugerand cadourile aduse de mult-asteptatul Mos. Unii dintre vizitatori vor avea ocazia de a-si reintalni jucariile preferate din copilarie si a le descoperi pe cele ale parintilor si bunicilor, in expozitie regasindu-se jucarii din anii '20 pana in anii '90.

Expozitia reuneste peste 500 de piese apartinand Asociatiei Muzeul Jucariilor (AMJ), grupate tematic - animale, arme, automobile, figurine, jucarii electronice, muzicale, traditionale, papusi, roboti, trenulete-tramvaie, rachete si nave spatiale.

Din patrimoniul MNIR sunt prezentate papusi, masinute, ursuleti, caluti, marionete etc. Sunt expuse, de asemenea, ornamente vintage de brad din patrimoniul MNIR si AMJ.

Directorul general al MNIR, Ernest Oberlander-Tarnoveanu, a spus ca o astfel de expozitie reprezinta un prilej de a medita asupra rolului jucariei in viata umanitatii.

"Suntem o specie stranie, care se joaca pana la adanci batraneti si asta a facut sa fim si o specie de succes, poate chiar de prea mult succes, ajungand sa ne punem in pericol insusi mediul in care traim", a declarat directorul general al muzeului.

In opinia sa, expozitia le permite vizitatorilor adulti sa se intoarca inapoi in timp, sa-si regaseasca jucariile sau sa vada lucruri pe care ar fi dorit foarte mult sa le aiba si nu le-au putut avea.

Organizatorii doresc sa introduca conceptul de muzeul al jucariilor in Romania

"Expozitia isi doreste sa faca cunoscut publicului larg tezaurul de jucarii pe care il avem in tara si sper sa fie inca un pas in apropierea momentului cand se va putea realiza si prezenta publicului in Romania un muzeu al jucariilor", a afirmat Ernest Oberlander-Tarnoveanu.

Potrivit acestuia, este un subiect foarte serios si merita sa facem toate eforturile, pentru ca si acest aspect al universului nostru sa devina o parte a unui muzeu.

Presedintele AMJ, Cristian Dumitru, a explicat titlul expozitiei prin faptul ca majoritatea jucariilor expuse nu sunt "aduse" de Mos Craciun, ci de Mos Gerila al anilor '50, '60, '70.

"Vrem neaparat sa introducem ideea de muzeu al jucariilor in Romania, la noi inca e asociata cu copilaria, cu copiii", a adaugat Cristian Dumitru.

Expozitia este deschisa pana pe 4 ianuarie 2012 si poate fi vizitata de miercuri pana duminica, intre orele 9,00 si 17,00. Copiii care vor vizita expozitia au ocazia sa castige unul dintre premiile oferite la tombola ce va avea loc in ultima zi a expozitiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#expozitie jucarii Muzeu Istorie, #expozitie Muzeu Istorie , #Expozitii