Carte cu fotografii realizate de Francis Frith, scoasa la licitatie

Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 09:01
1604 citiri
Carte cu fotografii realizate de Francis Frith, scoasa la licitatie

Casa de licitatii Bonhams din Londra ofera pasionatilor de fotografii cea mai mare carte cu instantanee, a carei valoare este estimata la 77.715 - 108.801 de dolari. Cartea cuprinde 20 de fotografii din diverse zone ale lumii si va fi vanduta in cadrul licitatiei intitulata "Bonhams Book, Maps, Manuscripts and Historical Photographs".

Cea mai scumpa fotografie din lume, intitulata "Rin II/Rhein II"(1999), realizata de Andreas Gursky, a fost vanduta in schimbul sumei de 4,3 milioane de dolari. Fotografia realizata de Cindy Sherman, "Untitled #96", s-a clasat pe locul al doilea in topul celor mai scump din lume, fiind vanduta la un pret de 3,89 milioane de dolari, potrivit Born Rich.

Colectia oferita de Bonhams cuprinde copii ale fotografiilor realizate de englezul Francis Frith (1822 - 1898) in mai multe zone din lume, incepand din Egipt si pana la Sinai si Ierusalim. Fiecare fotografie are o marime de 77 x 55 cm, iar pozele au fost realizate incepand cu anul 1856. In acea perioada, Francis Frith a calatorit in Orientul Mijlociu si a facut senzatie dupa ce a prezentat publicului fotografiile realizate in Egipt.

Timp de mai multe luni de zile, Frith a calatorit purtand cu el o camera foto gigantica, o multime de echipamente foto si o camera de developare mobila. Procedeul fotografic pe care il utiliza presupunea ca fiecare placa fotografica sa fie acoperita de un strat format din doua lichide, sensibil la actiunea luminii. Placa era apoi expusa la lumina. Procedeul implica folosirea unor substante chimice periculoase.

Dupa ce s-a intors acasa din Orientul Mijlociu, atentia lui Francis Frith a fost captata de peisajele aflate in vecinatatea casei sale. Insufletit de aceste peisaje, fotograful a decis sa capteze instantanee cu toate satele si orasele din Marea Britanie. Cartea de fotografii care include instantaneele realizate de Francis Firth aminteste de o alta colectie de fotografii importanta, prezentata anul trecut. Aceasta i-a apartinut lui Bran Symondson, soldat in armata britanica.

Ca si fotografiile lui Frith, cele realizate de Bran Symondson prezinta o imagine fermecatoare a unei tari straine, vazuta prin ochii unei persoane din afara ei. Licitatia "Bonhams Book, Maps, Manuscripts and Historical Photographs" va avea loc la Londra, in data de 12 iunie.

#licitatie fotografii, #Francis Frith fotografii, #colectie fotografii Francis Frith , #Fotografie