Fotografia, pasiunea care te transforma din turist in calator - interviu cu Vlad Eftenie

Sambata, 12 Iulie 2014, ora 00:00
3530 citiri
Fotografia, pasiunea care te transforma din turist in calator - interviu cu Vlad Eftenie

Pasiunea pentru fotografie te poate duce pe cai nebanuite si iti poate schimba sensul vietii. Cel putin asa spune Vlad Eftenie, un tanar fotograf urban, arhitect de profesie, ce-si pregateste propria expozitie de lucrari ce surprind Parisul asa cum putini dintre noi sunt capabili sa-l vada.

Datorita profesiei, pastreaza o relatie speciala cu orasul, fie el Paris, Londra, Berlin, Tokyo, Chicago sau Bucuresti.

"Inainte de toate, incerc sa-l inteleg. In acest fel am aflat ca orasul e un mediu complex, divers, viu, alcatuit nu doar din cladiri si obiecte anonime. Orasul contine viata. Cladirile prind viata doar prin prisma prezentei decisive a oamenilor. Cotidianul urban se petrece odata cu viata oamenilor care il locuiesc si care il fac sa fie ceea ce este, insufletit si cu o identitate afirmata", ne-a explicat Vlad Eftenie.

Orasul, o scena de spectacol ce naste pasiuni

A descoperit tarziu aparatul de fotografiat "ca instrument de notare, de studiu metodic".

"Pasiunea s-a nascut atunci cand mi-am dat seama ca prin intermediul fotografiei, pot arata ceea ce nu se poate vedea sau percepe cu ochiul liber, ca pot arata celor dimprejur ceea ce nu stiu sa uita sa priveasca", mai spune arhitectul.

Folosind aparatul de fotografiat poti dispune, in varful degetului, de efectul relatiei indisociabile si cu rezultate mereu suprinzatoare dintre spatiu, timp si emotie, mai spune acesta.

Pasiunea a aparut atunci cand a descoperit ca prin fotografie poti arata ceea ce, paradoxal, nu se vede.

"Ca este mereu vorba si despre sine, in relatie cu exteriorul, intr-o permanenta cautare a unui ecou, dinspre inauntru spre afara si invers. Relatia cu orasul se schimba prin gestul fotografic, putem privi oamenii necunoscuti ai cadrului cotidian cu curiozitate, fara a ne refugia din calea lor. Oamenii devin astfel purtatori de povesti, orasul devine scena unui adevarat spectacol", explica Vlad Eftenie.

Parisul, un oras ce te cheama mereu inapoi pentru inca o fotografie

Parcurge pe zi cel putin 20-25 de km pe jos in fiecare oras vizitat, adica in total cateva mii de kilometri strabatuti ca pieton, observator si fotograf in orase precum Paris, Londra, Berlin, Tokyo, Chicago, Lisabona, Copenhaga, Helsinki, Viena, Roma, Venetia, Dubrovnic, Erevan, Baku sau Bucuresti.

Cu fiecare calatorie incearca sa descopere laturile pozitive ale fiecarui loc vizitat, insa Parisul ocupa un loc special in inima sa de pasionat de fotografie. "Prin prisma rezultatelor fotografice, Parisul s-a adeverit a fi locul in care ma simt cel mai bine, care ma inspira cel mai mult", recunoaste acesta.

Cu toate acestea, nu incape loc de comparatie intre marile orase, cand vine vorba de fotografie.

"Studiez Bucurestiul deopotriva si incerc sa-i evidentiez partile bune, astfel incat scepticii sa-si schimbe punctul de vedere. Vizitez mereu cu placere Venetia, un labirint pe care nu il poti epuiza niciodata, mereu mai e ceva de descoperit. Fiecare experienta e speciala. Am avut anul acesta ocazia sa ajung la Tokyo si la Londra, intr-un timp foarte scurt", mai spune Vlad Eftenie.

Cum arata o zi in excursia unui fotograf urban

O zi normala de expeditie urbana, de "imersiune" fotografica incepe inca de cu seara. Verifica aparatele, filmele, bateriile, cardurile, totul sa fie in stare buna. Uneori de la rasarit, alteori pur si simplu de cu dimineata, consulta harta si porneste la pas, pe jos, sa descopere orasul, metru cu metru.

Privit din afara, de catre o persoana "normala", totul pare ciudat. Uita sa manance, sa bea apa, sa se opreasca, sa ia metroul sau autobuzul.

"Uit de comoditatile pe care cei mai multi le vad ca fiind normale. Caut lumina, ma las condus de simturi si ma dizolv in spiritul strazii, pentru a putea aduce cat mai multe marturii ale descoperirilor, ale trecerii. Date fiind aceste conditii, e greu sa fi insotit de non-fotografi sau de persoane cu nevoi normale", mai spune Vlad.

E si un exercitiu cu sinele - nevoile curente se transfera intr-o alta dimensiune.

"Am nevoie sa aflu, sa descopar, sa declansez, sa vibrez. Nu sa beau apa sau sa mananc sau sa intru la muzeu. Recent, la Londra, date fiind conditiile de lucru, am fost nevoit sa accept un abonament de autobuz. Mi-am dat seama ca nu am mai mers cu autobuzul intr-o capitala europeana de ani de zile. Si in Bucuresti imi pastrez obiceiul si merg pe jos cat mai mult", mai spune acesta.

Ziua de fotografiat se termina mult dupa apus, chiar daca nu mai e lumina naturala. Momentul "orei albastre" merita petrecut intr-un loc privilegiat. Abia cand inchide aparatul incepe sa-si aduca aminte de nevoile imediate.

Cateodata isi ia o zi de pauza si iese fara aparat, sa vada cum e, sa-si "odihneasca simturile", sa abordeze o alta ipostaza ca pieton. Pentru ca exista diverse moduri de a parcurge orasul, explica tanarul, in functie de gradul de implicare a atentiei fotografice si a propriei persoane in gestul fotografic.

"Chiar si fara aparat se intampla insa sa 'vad' imagini. Si atunci regret desigur ca nu am aparatul cu mine", recunoaste acesta.

Pasionatul de fotografie, un calator, nu un turist

O excursie aduce cu sine ocazia de a studia fotografic locul vizat.

"Asa ma relaxez, facand ce imi place. Si imi place sa fac fotografie. Plimbandu-ma - vizitez, observ, imi insusesc locul parcurs. Putine lucruri pot mai placute decat urmarea pasiunilor", mai spune tanarul arhitect.

O excursie reprezinta pentru el o noua oportunitate de a fi calator, de a afla lucruri noi. Iar diferenta dintre calator si turist e mare, explica acesta.

"Calatorul se cauta pe sine, excursionistul - turistul, cauta confortul imediat, cu 'all inclusive'. Pentru mine o vacanta reusita e aceea din care ma intorc cu imagini cat mai valoroase si cu o noua experienta de viata", ne explica Vlad.

14 iulie, o plimbare pariziana cu amprenta poetica

De ziua Frantei va expune in magazinul de echipamente foto F64 22 de imagini suprinse in Paris, intre 2005 si 2013, e expozitie foto pe care o catalogheaza drept "dificil de alcatuit".

"Am produs mii de imagini in acesti ani. Marea majoritate pe film. Cateva dintre ele s-au dovedit a fi valoroase - fie ca au placut publicului intr-un mod particular, in timp, fie au fost subiectul unor premii in diverse concursuri de fotografie, nationale sau internationale", explica Vlad Eftenie.

A incercat sa realizeze un mix echilibrat intre imagini care descriu ambianta urbana cu amprenta specific pariziana, imagini cu povesti intalnite in plimbari, imagini care tin de "momentul decisiv", explica Vlad, facand referire la termenul introdus de parintele fotografiei de strada, H-C. Bresson.

Cea mai buna descriere, insa, ramane fotografia, crede tanarul arhitect. "O descriere in cuvinte nu stiu daca poate compensa experienta vizitarii celor 22 de tablouri care vor alcatui expozitia, alaturi de peste 150 de alte imagini, proiectate, care vor acompania privitorii intr-o plimbare pariziana cu amprenta poetica".

Printre orasele la care inca viseaza pentru fotografie se numara si Fes-ul, Casablanca sau New York-ul, insa, cel mai probabil, toamna il va surprinde tot in Paris, recunoaste tanarul.

Fotografia, o pasiune prea sensibila pentru a fi transformata in business

O afacere are un beneficiar, are reguli, are legi, are un contabil, taxe de platit, dead-line-uri, conditii de lucru stricte care nu depind in totalitate de tine. Te poate apasa, nu ai cum sa fii liber cand nu mai depinzi doar de tine.

O pasiune reprezinta un "buzunar" in care esti tu si faci ce vrei. O pasiune exercitata liber te sporeste, te creste, te duce departe.

Si daca nu esti liber in pasiunea ta, ajunge sa te domine intr-un fel in care risti sa te consumi iremediabil, explica tanarul arhitect.

"Sigur, imbinarea placutului cu utilul poate fi ideala. Ca afacere, exista riscul sa te transforme negativ in relatie cu domeniul si asta ar trebui evitat. Pe de alta parte, trebuie speculata orice ocazie de a face cu placere orice faci, ca mod de viata", mai spune Vlad Eftenie.

Poti descoperi operele lui Vlad Eftenie luni, 14 iulie, la magazinul F64. Aici fotograful prezinta, incepand cu ora 19.00, calatoria "Sous le ciel de Paris", alaturi de AIR France.

Cele 22 de imagini sunt prezentate in premiera intr-o expozitie in Romania, acestea facand parte din expozitii itinerante vizionate pe simeze pana in prezent doar la Berlin, Lisabona, Toulouse si Padova. Pentru publicul roman, va fi prima ocazie de a le putea privi de aproape, intr-un format grafic ideal, care capata substanta. De asemenea, peste 150 de imagini proiectate vor acompania privitorii in calatoria prin Paris.

"De Ziua Frantei ne bucuram sa aducem pasionatii aproape de fotografia de strada. Am observat un interes tot mai crescut pentru atelierele ce abordeaza tehnica fotografierii in oras. Il apreciem pe Vlad ca fiind un reper, prin resursele sale de inspiratie si contributie. Incurajam comunitatea sa impartaseasca alaturi de noi experientele si realizarile dobandite prin exercitiu continuu si pasiune" a declarat Marian Alecsiu, fondator F64.

Sub cerul Parisului are loc viata, minuni se intampla la fiecare pas. Seria de imagini care alcatuiesc expozitia "Sous le ciel de Paris" vorbeste despre un oras atemporal, apropiat, plin de viata, aflat intr-o vibratie permanenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Vlad Eftenie fotografii, #fotografie urbana, #F64 expozitie fotografie Urbana, #Vlad Eftenie F64 , #Fotografie