Cat costa cea mai scumpa moneda din lume

Luni, 05 Martie 2012, ora 08:30
7022 citiri
Cat costa cea mai scumpa moneda din lume

Cea mai scumpa moneda din lume, celebra "Double Eagle 1933" americana, care valoreaza peste 7,6 milioane de dolari, este expusa in premiera la Londra, in perioada 3-4 martie.

Moneda Double Eagle 1933 este expusa la Goldsmith' Hall din Londra in cadrul unei expozitii itinerante, care va ajunge in aceasta primavara in mai multe capitale europene, informeaza dailymail.co.uk.

Desi aproape o jumatate de milion de monede Double Eagle au fost emise in 1933, in perioada Marei Crize Economice (Great Depression), cele mai multe dintre ele au fost topite inainte de a parasi Imprimeria Statelor Unite ale Americii, in urma unei strategii de stabilizare a economiei americane.

Doar 13 monede Double Eagle mai exista in zilele noastre, iar in anul 2002, una dintre ele a fost vanduta cu suma de 7,6 milioane de dolari, devenind astfel cea mai scumpa moneda din aur din lume ce a fost vanduta vreodata la o licitatie.

Monedele Double Eagle reprezinta o veritabila legenda in randul colectionarilor si expertilor in numismatica. Doar una dintre ele se afla in mod legal in posesia unei persoane private, celelalte ramanand in proprietatea guvernului Statelor Unite.

Moneda expusa la Londra este una dintre cele doua Double Eagle 1933 salvate de Imprimeria Statelor Unite ale Americii, care au fost donate Institutului Smithsonian, in 1933, sub forma de specimen.

Designul monedei Double Eagle 1933 a fost aprobat de un var indepartat al presedintelui american Roosevelt, Theodore, care l-a angajat pe sculptorul Augustus Saint-Gaudens sa creeze un design nou pentru monedele din aur de 20 de dolari, la inceputul anilor 1900.

Teddy Roosevelt voia o moneda americana care sa fie la fel de frumoasa ca monedele din Grecia Antica.

Ultima emisie de monede Double Eagle, insumand aproape 500.000 de piese, nu a ajuns niciodata pe piata, intrucat autoritatile americane au luat decizia de a le topi. In limbajul numismatilor americani, un "eagle" (vultur) reprezinta un termen argotic ce desemneaza o moneda din aur de 10 dolari, iar expresia "double eagle" (vultur dublu) se refera la monedele din aur in valoare de 20 de dolari, emise in 1933.

Expozitia de la Londra este organizata de Samlerhuset Group, care detine London Mint Office (Biroul Imprimeriei Nationale de la Londra), in colaborare cu Smithsonian's National Museum of American History din Washington.

Este pentru prima data cand celebrul muzeu american a acceptat sa trimita unul dintre obiectele ce provin din colectia sa numismatica intr-un turneu prin Europa.

Colectia muzeului american include peste 1,6 milioane de monede, jetoane, bancnote si medalii, datand din Antichitate si pana in zilele noastre.

Misterioasele monede Double Eagle 1933 au fost urmarite timp de peste 60 de ani de agentii serviciilor secrete americane, care voiau sa le gaseasca si sa le scoata din circulatie.

Controversele din jurul celebrelor monede s-au aprins din nou, in august 2011, cu ocazia unui proces, intentat dupa ce 10 astfel de monede au fost descoperite de o familie de bijutieri din orasul Philadelphia.

Monedele Double Eagle au fost emise pentru prima data in 1850 cu valoarea nominala de 20 de dolari.

Cele 445.500 de monede Double Eagle emise in 1933 nu au ajuns niciodata in circulatie, intrucat presedintele Franklin Delano Roosevelt, pe atunci proaspat ales in functie, a emis un ordin prin care se interzicea iesirea acelor monede din seifurile Imprimeriei nationale americane.

Aceasta decizie a reprezentant o masura disperata a administratiei americane de a salva sistemul bancar, amenintat cu perspectiva unui colaps generalizat, intrucat deponentii americani isi retrageau in acea perioada tot aurul pe care il aveau depus in banci.

Guvernul american a ordonat topirea tuturor acestor monede in 1937, dar cateva dintre ele au reusit sa supravietuiasca pana in zilele noastre, inclusiv cele doua specimene donate Institutului Smithsonian.

In 2003, Joan Langbord, fiica unui bijutier din Philadelphia, a declarat ca a gasit 10 monede Double Eagle 1933 in depozitul bancar al tatalui ei, dupa moartea acestuia. Ea sustine ca tatal ei ar fi putut sa le achizitioneze pe cale legala, probabil prin intermediul unui troc cu rebuturi din aur.

Joan Langbord si fiul ei, Roy, au anuntat Imprimeria nationala americana in legatura cu aceasta descoperire si i-au rugat pe oficialii americani sa autentifice monedele. Expertii au confirmat faptul ca cele 10 monede erau autentice si apoi le-au confiscat.

Atunci, David Lebryk, directorul Imprimeriei nationale americane, a anuntat printr-un comunicat de presa faptul ca 10 monede rare, care nu au fost puse niciodata in circulatie, au fost sustrase din cladirea Imprimeriei intr-o maniera ilicita, la mijlocul anilor 1930, precizand ca monedele au fost "recuperate".

Dupa o indelungata lupta in justitie, in luna februarie, tribunalul a decis ca monedele apartin guvernului american si ca nu vor fi returnate familiei Langbord.

In anul 2002, casa Sotheby's si compania numismatica Stack's au vandut la licitatie o moneda Double Eagle 1933 pentru suma de 7,6 milioane de dolari - cel mai mare pret platit vreodata pentru o moneda.

Acea moneda Double Eagle 1933, despre care se crede ca a facut parte din colectia regelui Farouk al Egiptului, a aparut pe piata dupa ce un comerciant de monede a incercat sa o vanda unor agenti ai serviciilor secrete americane aflati sub acoperire.

Dupa un proces, comerciantului i s-a permis sa vanda moneda la licitatie, cu conditia sa imparta suma obtinuta cu Imprimeria Nationala a Statelor Unite.

Potrivit presei britanice, moneda Double Eagle 1933 expusa in perioada 3-4 martie la Londra va fi expusa ulterior la Dublin. Organizatorii turneului european al expozitiei refuza sa comunice numele oraselor unde va fi expusa celebra moneda, dupa expozitia de la Dublin, din motive de securitate, dar ii indeamna pe toti pasionatii de numismatica sa urmareasca traseul acesteia pe Facebook si pe Twitter.

#Double Eagle 1933 moneda america, #a moneda scumpa americana, #pret Double Eagle , #Licitatii arta