Cine te sfatuieste cum sa-ti faci o colectie de arta? Interviu ArtAdvisers

Marti, 23 Decembrie 2014, ora 15:46
5507 citiri
Cine te sfatuieste cum sa-ti faci o colectie de arta? Interviu ArtAdvisers
Foto: Roxana Valcu si Diana Safta (Arhiva personala)

Roxana Valcu si Diana Safta sunt doua tinere care au intrat in urma cu sapte ani pe piata de arta si care, la sfarsitul verii 2014 au decis sa-si deschida propria companie de consultanta pentru cei ce-si doresc o colectie de arta cu care sa se mandreasca si in fata criticilor internationali.

Afacerea lor poarta numele ArtAdvisers si a avut mare succes: de la inceperea activitatii si pana la mijlocul lunii decembrie ele au intermediat deja vanzarea a aproximativ 30 de lucrari de arta contemporana si post moderna.

"Arta este un domeniu fascinant in care eforturile iti sunt rasplatite pe deplin. Inveti in permanenta si descoperi lucruri noi. Nu ne saturam niciodata de a vedea si a cunoaste lucrari, artisti, colectionari, galeristi. Ne-a atras oportunitatea de a activa intr-un domeniu in care fiecare zi iti ofera ceva nou", spun la unison antreprenoarele.

Consultanta in arta

Cele doua tinere au fondat ArtAdvisers pentru a oferi colectionarilor de arta un serviciu customizat pe nevoile lor. Prin intermediul acestei companii ele ofera consultanta in arta contemporana interna si internationala, arta moderna si de patrimoniu, arta decorativa si arta vizuala.

Pentru cei care isi doresc sa fie colectionari, dar sunt la inceput de drum, se incepe cu o perioada de educare, ce implica vizite la muzee, galerii, intalniri cu artistii, targuri si vernisaje internationale. Din momentul in care s-a stabilit directia pe care se va construi colectia, ele incep sa caute operele de arta dorite.

"Ideea ne-a venit ca urmare a evolutiei pietei de arta romaneasca. Anii 2013 -2014 au aratat o asezare a pietei. Colectionarii consacrati si cei care au dorit sa inceapa o colectie au fost mult mai atenti la achizitii, in primul rand la preturile pe care le platesc pentru o opera", explica Roxana Valcu, una din fondatoarele ArtAdvisers.

Cati colectionari are Romania

Romania are putin peste 1000 de colectionari, un numar mic pentru o tara cu 19 milioane de locuitori.

Este totusi o crestere spectaculoasa, apreciaza Valcu, tinand cont de faptul ca in 2008 erau doar cateva sute de colectionari. "Am observat ca exista un interes tot mai crescut pentru arta contemporana, iar colectionarii aveau nevoie sa fie indrumati catre piete noi", mai spune aceasta.

"In acelasi timp, artistii romani au patruns pe plan global, unde au avut rezultate foarte bune. Toate aceste elemente si, in plus, pasiunea si seriozitatea cu care ne-am obisnuit clientii in ultimii sapte ani, au fost elementele cheie in creionarea businessului".

Diana Safta: Cine sunt colectionarii Romaniei

Majoritatea sunt antreprenori sau au profesii liberale. Avocatii, consultantii de business si medicii sunt cei cu care lucreaza ele cel mai mult. Sunt foarte putini colectionari care sunt deschisi atat catre arta moderna, cat si catre cea contemporana si formeaza colectii in paralel.

"In urma cu sapte ani, cand am inceput sa lucram in piata de arta, am trait multe deziluzii create mai ales de asteptarile pe care le aveam de la asa-zisii oameni 'cu bani'", povesteste Diana Safta.

"Am avut multe intalniri si discutii cu oameni de afaceri importanti, care ne solicitau mai multe informatii si argumente pentru a intelege ceea ce presupune cu adevarat sa creeze o colectie de arta. Astfel, am inteles ca fiecare persoana are timpul sau de asimilare a informatiei si de timpul lui de reactie".

S-a intamplat ca unii dintre acestia sa inceapa sa colectioneze dupa patru ani de intalniri, cercetare, participare pasiva la evenimente de arta. Ei se dovedesc a deveni cei mai implicati si pasionati colectionari, spune Safta.

"La noi lipsesc aproape total colectiile corporate. Doar cateva banci detin colectii de arta, in rest, daca proprietarul este colectionar, isi expune si la birou lucrarile. La celalalt pol se afla cei cu venituri modeste care isi fac bugete trimestriale sau anuale pentru achizitia de arta. In timp, se dovedeste ca au format colectii importante", mai spune antreprenoarea.

De ce sa lucrezi cu un consultant in arta

In general ai nevoie de consultanta pentru a avea acces la informati de ultima ora, lucrari, artisti si evenimente exclusiviste in lumea artei si pentru a avea garantia ca investitia pe care o faci iti va da un randament pozitiv.

"ArtAdvisers investeste foarte mult in cercetare si in networking. Faptul ca suntem prezente la majoritatea evenimentelor importante si intalnim formatori de opinii si de trenduri de pe piata de arta internationala, ne califica pentru a oferi consultanta", subliniaza Roxana Valcu.

"Cand propunem un artist o facem pe baza unui CV, in care se regasesc informatii incepand cu scoala facuta si pana la programul expozitional si al targurilor, pe minim un an. Daca sunt prezenti in expozitii muzeale sau fac parte din mari colectii private, reprezinta un avantaj", spune aceasta.

Ne-a oferit si un exemplu, artistul Razvan Boar:

" (...) a fost prezent anul acesta la trei targuri internationale si o expozitie muzeeala. La inceputul lunii decembrie, a fost la targul de arta din Miami, unde a vandut 10 lucrari in prima zi, cea dedicata VIP & Collectors. Lucrarile lui sunt acum in colectiile Economou din Atena, Dean Valentine din Los Angeles, The Berezdivin Collection din Puerto Rico, Fainziliber Collection din Rio, Brazilia, etc. In acest moment are expozitie la BMOCA Collorado, alaturi de alti 7 artisti romani".

In plus, modalitatea de lucru este diferita, explica Diana Safta.

Galeriile internationale doresc sa stie cine sunt colectionarii si ce lucrari mai au in colectii, atunci cand sunt implicate nume mari de artisti. In functie de gradul de confidentialitate solicitat de colectionar, tranzactia propriu-zisa se poate face direct intre colectionar si galerie.

In momentul in care colectionarul doreste sa repuna in vanzare o lucrare achizitionata de pe piata internationala, galeria vanzatoare recomanda ca acesta sa ii ofere prima optiune de rascumparare. Aceasta garanteaza recuperarea cel putin a pretului initial de achizitie, in cazul in care artistul nu a inregistrat cresteri semnificative.

Cum sa asculti povestea celei mai mari colectii Andy Warhol, direct de la proprietarul sau

ArtAdvisers a fost gandita ca o companie complementara pasiunilor si investitiilor clientilor. Cele doua antreprenoare si-au propus sa ofere certitudinea ca incursiunea facuta in lumea artei prin intermediul companiei lor iti aduce noi perspective asupra valorilor culturale.

"Incercam sa deschidem noi orizonturi prin accesul la o lume noua", explica Diana Safta pentru Business24.

"Clientii nostri au ocazia sa participe la preview-ul unor expozitii sau targuri internationale, alaturi de marii colectionari ai lumii. Pot avea oportunitatea sa asculte povestea celei mai mari colectii Andy Warhol, direct de la proprietarul sau, Jose Mugrabi", puncteaza aceasta.

La nivel de SUA si UK, din prima incercare

La inceput nu au avut un business model, ci au pasit dupa cum au simtit.

"I-am luat in aventura noastra de a descoperi aceasta lume si pe clientii nostri. Intrand in contact cu firme de consultanta in arta din SUA si UK, am constatat ca nu suntem departe de ceea ce fac ei, poate chiar noi oferim mai mult de la inceput, decat acestia", povesteste Roxana Valcu.

ArtAdvisers isi tine clientii informati cu privire la evolutia artistilor, semnaleaza artistii noi cu potential mare, ofera acces si invitatii la evenimente VIP, la vernisaje importante si posibilitatea de a achizitiona de la galerii si case de licitatii din toata lumea.

Compania lor a stabilit recorduri pe piata de arta din a doua luna de activitate

Cand au demarat infiintarea companiei, s-au gandit ca primele sase luni sa le dedice studiului, cercetarii pietelor, conectarii cu oameni din sector si participarii la targurile internationale de arta. Din fericire, entuziasmul lor si accesul pe care l-au avut la lucrari importante au facut ca firma sa inregistreze patru intermedieri in prima saptamana.

In a doua luna au stabilit recordul pentru o lucrare de arta contemporana a unui artist roman, tranzactionat cu suma de 200.000 euro.

De la inceperea activitatii si pana la mijlocul lunii decembrie au intermediat vanzarea a aproximativ 30 de lucrari de arta contemporana si post moderna. "Fiind o fima de consultanta ce ofera solutii customizate, ne dorim sa dezvoltam relatii profesionale foarte stranse si sa cunoastem preferintele. Astfel, toti clientii si colaboratorii ne sunt foarte dragi", spun la unison antreprenoarele.

Din randul colaboratorilor, il mentioneaza pe Mihai Nicodim, fara de care - spun ele - nu ar fi avut acces la atat de multe informatii.

Din randul clientilor, se remarca un tanar antreprenor, colectionar de arta moderna romaneasca, care pana in luna februarie sustinea ca nu va colectiona vreodata arta contemporana, acum este unul dintre cei mai pasionati si dedicati clienti ArtAdvisers. "Prin provocarile lansate de acest client ne-am demonstrat ca putem lucra cu galeriile din Top 10 din lume", mai spun acestea.

Roxana Valcu: Piata autohtona a inceput sa se aseze

Noii colectionari nu mai cumpara din impuls si sunt mult mai atenti la achizitia in sine, cota - pret. Tot mai multi apeleaza la serviciile private ale expertilor si art dealerilor pe care ii folosesc si drept consultanti.

"In acest moment, noi consideram ca este un moment bun de achizitie si mai putin de vanzare in ceea ce priveste arta de patrimoniu", puncteaza Roxana Valcu.

Casele de licitatii fac eforturi foarte mari pentru a oferi lucrari de top, insa valoarea de adjudecare nu reflecta intotdeauna valoarea reala a operelor. Din 2012 nu a mai fost depasit recordul pe piata autohtona, fapt considerat de ArtAdvisers drept "sub asteptari", avand in vedere ca pe plan international anii 2013 si 2014 au atins sume de neimaginat.

Pe de alta parte, tranzactiile private au castigat teren si "este normal sa fie asa", sune Roxana Valcu, luand ca reper cel mai mare comerciant de arta, Casa Christie's.

" (...) din pozitia de ider mondial in randul caselor de licitatii, Casa Christie's realizeaza o cifra de afaceri mai mare prin intermediul departamentului de vanzari private, decat prin cel de vanzari in licitatii", explica aceasta.

In plus, ea considera ca romanii care cumpara arta, fie ei colectionari sau investitori, ar trebui sa respecte cotele artistilor si "sa inteleaga ca un rezultat intr-o licitatie nu determina schimbarea brusca a cotei artistului".

Tendintele in piata de arta contemporana la nivel international, in 2015

Diana Safta spune ca piata de arta contemporana internationala este pe o linie ascendenta, iar nivelul la care a ajuns este "fara precedent".

In ultimii doi - trei ani s-au deschis noi piete: India, Brazilia, Mexic, Africa. Tarile din Golf alaturi de China si Rusia au ramas piete importante. SUA si Europa detin impreuna suprematia, insa numarul colectionarilor este in crestere, in tarile mentionate mai devreme.

O alta tendinta este cea a tinerilor colectionari. "Tot mai multi "mostenitori" de imperii financiare isi formeaza colectii proprii si se implica activ in promovarea artistilor tineri", explica Diana Safta.

Dinamica pietei interne a artei contemporane a suferit o schimbare in 2014

Din punctul de vedere al ArtAdvisers, dinamica interna a pietei de arta contemporana a inregistrat o evolutie spectaculoasa din iulie 2014, cand Adrian Ghenie a stabilit recordul de 2,4 milioane de dolari pentru un artist roman. "Este o realizare la care nimeni implicat in piata de arta din Romania nu a indraznit sa viseze, dar care nu a venit accidental", explica Roxana Valcu.

Publicul roman nu este informat cu privinta la eforturile facute de artisti si in primul rand de galeriile acestora pentru a fi introdusi pe piata internationala, puncteaza fondatoarea ArtAdvisers.

"Am fost uimite si fericite sa constatam ca la cele mai mari targuri de arta contemporana sunt prezente galerii romanesti si sunt respectate international. Plan B, Ivan Gallery, Szabot, Galeria Nicodim sunt galeriile care reusesc sa arate si sa introduca in colectii importante artistii romani. Totodata, acesti artisti sunt reprezentati si de galerii de renume, precum: Peace, David Nollan, Zeno X, etc", mai spune aceasta.

Prin promovarea in presa si in mediile socio-culturale a artistilor romani tranzactionati international,colectionarii autohtoni au inceput sa inteleaga ca exista un mecanism, un parcurs al colectionarului si un suport real pe care acesta ar trebui sa-l acorde artistului. "Sunt foarte rare cazurile de artisti care vand direct din atelier si apoi reusesc sa-si creeze o cota internationala", sustine Diana Safta.

In plus, operele artistilor romani sunt foarte apreciate, dar nu datorita tarii de unde provin, ci a a unui ansamblu de factori: scoala unde s-a format artistul, galeria care il reprezinta si evolutia lui.

"Cred ca scoala de arta din Romania si accesul artistilor romani la studiu in alte scoli importante din Europa au facut ca artistii nostri sa fie doriti de muzee si colectionari internationali", mai spune Roxana Valcu.

Din 2015, consultanta de arta devine "un act de normalitate"

"Asa cum ai nevoie de avocat si contabil, ai nevoie si de art adviser, daca decizi sa iti faci o colectie de arta coerenta cu care te poti prezenta in fata criticilor interni si internationali", crede Diana Safta.

"Saptamana trecuta am fost la Napoli, unde colectionarul Ernesto Esposito si-a imprumutat colectia de arta emergenta Museului National Capodimonte. La vernisaj au fost prezenti cei mai mari galeristi, colectionari si art dealeri din Europa si SUA.Artistii din colectia lui Esposito sunt toti foarte tineri, majoritatea lucrarilor sunt din perioada 2012-2014, iar el este recunoscut pentru colaborarea pe care o are cu art adviser-ul Eugenio Viola, prin intermediul caruia a achizitionat in urma cu 25 -30 de ani artisti ca Cindy Sherman, Gerard Richter, Mario Schifano, etc", mai spune Valcu.

Trendul international de arta contemporana va fi ascendent si in 2015. Cu siguranta vom regasi mai multi artisti romani pe piata internationala, vom realiza mai multe colectii de arta contemporana in Romania, iar targul Art Safari ne dorim sa aiba prezente mai multe galerii.

New Year's Resolutions

ArtAdvisers isi propune ca in 2015 sa consolideze colectiile incepute, sa formeze unele noi, sa mareasca echipa, sa participe la toate targurile importante si sa fie in sala la stabilirea unui nou record pentru un artist roman.

Diana Safta sustine, de asemenea, ca pe plan personal au deja tot ce isi doresc. "Ne-ar bucura sa pastram acelasi spirit si aceeasi intelegere din partea familiilor noastre pentru perioadele in care suntem departe de ele", spune aceasta.

#idei business arta, #ArtAdvisers fondatori, #afaceri arta, #Roxana Valcu ArtAdvisers, #Diana Safta ArtAdvisers , #Licitatii arta