Colectia de arta a lui Elizabeth Taylor, vanduta pentru 143 de milioane de euro

Sambata, 11 Februarie 2012, ora 18:00
2118 citiri
Colectia de arta a lui Elizabeth Taylor, vanduta pentru 143 de milioane de euro
Licitatia Elizabeth Taylor s-a incheiat la 143 milioane euro

O colectie vasta de arta, bijuterii si tinute apartinand actritei Elizabeth Taylor, scoasa la licitatie saptamana aceasta, la Londra si New York, a fost vanduta pentru aproape 143 de milioane de euro.

Fiecare obiect scos la licitatie, din cele peste 1.800 de loturi, a fost vandut, unele dintre ele la preturi mult mai mari decat cele estimate.

Licitatiile, care s-au intins pe parcursul a doua zile, in New York si Londra, s-au incheiat vineri, in capitala britanica, unde casa Christie's a vandut 35 de piese.

Vedeta intregii colectii scoase la licitatie a fost un tablou de Van Gogh, intitulat "Vue de l'asile et de la Chapelle de Saint-Remy", care a fost vandut, marti, la Londra, pentru suma de 10,1 milioane de lire sterline (12 milioane de euro).

Pictura lui Van Gogh a fost expusa in casa actritei Elizabeth Taylor din California, pana la moartea acesteia, in martie 2011. Tabloul lui Vincent Van Gogh, realizat de celebrul pictor impresionist in 1890, cu un an inaintea mortii sale, a fost cumparat in 1963 de tatal actritei Elizabeth Taylor, comerciantul de arta Francis Taylor.

Pe de alta parte, tabloul "Promenade a Cheval", semnat de artistul Kees van Dongen, a fost vandut pentru 601.250 de lire sterline, mult peste estimarea initiala, care a fost de 120.000 de lire.

De asemenea, un grup de 13 picturi realizate de artistul britanic Augustus John a fost vandut pentru o suma totala de 192.825 de lire.

Printre tablourile care i-au apartinut lui Elizabeth Taylor, vandute la licitatie, s-au numarat si "Pommiers a Eragny" de Camille Pissarro, vandut pentru aproape 3 milioane de lire sterline, "Autoportret" de Edgar Degas - 713.250 lire, "Buste de femme en costume oriental" de Pierre-Auguste Renoir - 250.000 de lire.

Potrivit lui Marc Porter, presedintele filialei americane a Christie's, colectia de obiecte care a apartinut actritei Elizabeth Taylor va ramane in istorie drept una dintre "cele mai de succes colectii private, vandute la o licitatie".

Un purtator de cuvant al casei de licitatii Christie's a declarat ca o parte din incasari vor fi donate in conturile fundatiei de caritate Elizabeth Taylor, infiintata de celebra actrita in timpul vietii sale.

In luna decembrie, rochiile, bijuteriile si alte obiecte care au apartinut actritei au fost vandute la licitatie, la New York, iar sumele obtinute au depasit 156 de milioane de dolari.

Elizabeth Taylor a murit in urma unei insuficiente cardiace, in martie 2011, la varsta de 79 de ani.

#licitatie arta, #pret arta, #licitatie elizabeth taylor, #tablou van gogh pret, #obiecte arta elizabeth taylor , #Licitatii arta