Colectia de arta Victor Hugo, scoasa la licitatie la Paris

Joi, 01 Martie 2012, ora 20:41
1618 citiri
Colectia de arta Victor Hugo, scoasa la licitatie la Paris

Aproape 500 de carti, tablouri, fotografii si piese de mobilier care au apartinut scriitorului Victor Hugo si urmasilor acestuia, estimate la aproximativ 1 milion de euro, vor fi scoase la vanzare pe 4 aprilie, la Paris, intr-o licitatie organizata de casa Christie's.

Copiii lui Jean Hugo (1894 - 1984), stranepot al celebrului scriitor francez, autorul unor opere celebre precum "Mizerabilii", "Ruy Blas" si "Notre-Dame de Paris" si intelectual angajat, sunt persoanele care au decis sa scoata la vanzare aceasta colectie.

"Niciun muzeu nu si-a declarat pana acum intentia de a rezerva obiectele propuse spre vanzare", a declarat un reprezentant al casei de licitatii Christie's.

Admiratorii lui Victor Hugo, denumiti in limba franceza "Hugolatres", dar si alte persoane interesate vor putea sa descopere astfel numeroase marturii ale activitatii sale politice si literare, ca si o serie de scrisori adresate apropiatilor sai. Printre acestea se afla "Lettre a la fiancee", scrisa lui Adele Foucher in anii 1820, semnata "Victor", estimata la o suma cuprinsa intre 3.000 de euro si 5.000 de euro.

Aproximativ 50 de desene de Victor Hugo (1802 - 1885) "vor fi propuse pentru prima data la licitatie", afirma casa Christie's. Printre acestea se afla desenele realizate in tus pe trei planse de lemn, unite, denumite "Vivez et Mourez", estimate la o suma cuprinsa intre 100.000 - 150.000 de euro.

Numeroase opere realizate de Victor Hugo in anii lui de exil figureaza printre obiectele scoase la vanzare.

Dupa ce a sustinut candidatura lui Louis-Napoleon Bonaparte la presedintia Republicii Franceze in 1848, Victor Hugo a condamnat lovitura de stat din 2 decembrie 1851 si a denuntat regimul lui Napoleon al III-lea, exilandu-se la Bruxelles.

Aceasta experienta de viata l-a inspirat in scrierea catorva opere majore, precum "Napoleon cel mic", volum scris in 1852, si "Pedepsele", publicat in anul urmator.

Perioada traita in Belgia i-a influentat si desenele. Un tablou ce foloseste tehnica "lavis", reprezentand un peisaj flamand, "Souvenir de Belgique", prezentat intr-un cadru pictat si desenat de Hugo insusi, este estimat intre 50.000 de euro si 80.000 de euro.

Printre amintirile din exilul sau la Guernesey (1855-1870) se afla si celebrul "armoire aux manuscrits" (dulapul cu manuscrise), in care scriitorul isi pastra textele, estimat intre 5.000 de euro si 7.000 de euro. Manuscrisele sunt pastrate la Biblioteca Nationala, dupa ce au fost donate Frantei, la moartea lui Hugo, conform dorintelor scriitorului.

Va fi scos la licitatie si tabloul "La Tentation de Saint Antoine", ce face parte din scoala olandeza a secolului al XVI-lea, care era expus la parterul proprietatii sale din Hauteville House.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#colectie arta Victor Hugo, #licitatie Victor Hugo Paris, #obiecte Victor Hugo licitatie Paris , #Licitatii arta