Investeste in arta: Licitatie internationala cu sase cifre

Sambata, 09 Iunie 2012, ora 00:00
2458 citiri
Investeste in arta: Licitatie internationala cu sase cifre

Cei mai bogati iubitori de arta din Romania si Republica Moldova sunt asteptati sa-si adjudece, in premiera, opere de arta de renume, in cadrul unei licitatii internationale in sistem duplex, organizata marti de Artmark simultan la Bucuresti si Chisinau.

Organizatorii Licitatiei de Vara 2012 estimeaza vanzari totale cuprinse intre 900.000 - 1,6 milioane de euro, contand pe participarea celor mai potenti investitori in arta din cele doua tari.

Vedetele licitatiei sunt lucrari semnate de Grigorescu, Tonitza, Pallady sau Grigorasenco, Ianchelevici si multi altii. "Ciobanasul" lui Grigorescu este cap de afis, organizatorii asteptandu-se sa fie vandut cu 150.000 - 250.000 de euro.

Licitatia Internationala de Arta Romania - Republica Moldova este primul eveniment organizat de Artmark peste Prut.

Marti, 12 iunie, colectionarii, investitorii si iubitorii de arta din capitala Republicii Moldova vor avea ocazia sa intalneasca atmosfera incitanta a unei licitatii de arta, care se va desfasura simultan in doua sali aflate la Palatul Republicii din Chisinau si la J. W. Marriott din Bucuresti.

"Prin acesta, se incheie un proiect care s-a bucurat de sustinere institutionala din partea partenerilor din ambele tari, fiind, din mai multe puncte de vedere, o initiativa in premiera.

Licitatia se bucura de patronajul premierului Republicii Moldova, Vlad Filat, primind totodata un important sprijin din partea co-organizatorilor: Ambasada Romaniei la Chisinau, Institutul Cultural Roman Mihai Eminescu, PRO TV si Muzeul National de Arta al Moldovei, partener cultural Artmark si BCR-Erste, la Bucuresti.

Mai mult, aici, numarul deHNWI (high net worth individuals - persoane cu o avere mare - n.red) este in crestere, iar Artmark vine sa le propuna o alternativa investitionala viabila, care, in Romania, cunoaste tot mai multa popularitate, in ultimii trei ani", au precizat pentru Business24 reprezentantii casei de licitatii Artmark.

"Ciobanas cu turma de oi", Nicolae Grigorescu - 150.000 - 250.000 de euro

Opera vedeta a acestei licitatii este pictura "Ciobanas cu turma de oi" semnata de Nicolae Grigorescu. Tabloul ilustreaza un motiv caracteristic pentru satul romanesc traditional, de la inceputul secolului XX.

Capodopera grigoresciana deschide seria celor aproximativ 30 de picturi cu proveniente ilustre, grupate in cea mai valoroasa sectiune a licitatiei, Tezaur.

"Ciobanas cu turma de oi" provine din colectia Scarlat C. Arion (1868 - 1937), deputat si senator in Parlamentul Romaniei. Pictura s-a pastrat timp de un secol in familia demnitarului, ajungand mai tarziu intr-o importanta colectie privata bucuresteana.

"Nud vazut din spate", Nicolae Tonitza, 100.000 - 200.000 de euro

Nicolae Tonitza semneaza o alta vedeta a licitatiei, "Nud vazut din spate". Realizata intre anii 1929 - 1932, pictura este inca o bijuterie a creatiei maestrului, care iese pe piata de arta, de aceasta data din importanta colectie bucuresteana Horia Zaharia.

Pretul estimativ este cuprins intre 100.000 - 200.000 de euro. Tema nudului reprezinta, alaturi de portretele de copii, unul dintre capitolele cele mai apreciate ale operei lui Tonitza, care i-a adus, de altfel, si recordul de vanzare pe piata romaneasca: "In iatac" a fost adjudecata, in Licitatia de Iarna 2011, cu 290.000 de euro. Pretul nu a fost depasit, deocamdata, de alte opere adjudecate in licitatiile publice din Romania.

In cadrul Licitatiei de Vara mai sunt oferite inca sapte opere semnate de Nicolae Tonitza: picturi, desene si lucrari in alte tehnici de culoare, unele cu preturi de pornire sub 300 de euro. Alaturi de acestea se afla opere ale marilor maestri romani si basarabeni, dintre care nu lipsesc cei mai cautati si bine cotati artisti din piata.

Printre operele de arta basarabeana prezente in Licitatia Internationala Artmark se numara "Scena de lupta la Lipnic", de Leonid Grigorasenco, renumit pentru compozitiile sale cu subiecte istorice, lucrare fiind estimata la 2.000-4.000 de euro.

Acuarela ilustreaza un episod al luptei din 1470 conduse de Stefan cel Mare si Sfant impotriva Hoardei de Aur, in apropierea Nistrului, dupa relatarile cronicarului Grigore Ureche.

Licitatia va avea loc pe data de 12 iunie, la J.W. Marriott Grand Hotel din Bucuresti si simultan, in Republica Moldova, la Palatul Republicii (Parlamentului) din Chisinau. Expozitia lucrarilor scoase la vanzare mai poate fi vizitata si in acest week-end, inclusiv duminica, 10 iunie, intre orele 10:00 - 19:00, la sediul Artmark din Palatul Cesianu - Racovita.

#Artmark licitatie, #licitatie vara Artmark, #licitatie Moldova Artmark, #Grigorescu Artmark , #Licitatii arta