Jucarii extrem de rare, cu Hitler si Eva Braun, vandute la licitatie. Foto si Video

Sambata, 17 August 2013, ora 12:57
3723 citiri
Jucarii extrem de rare, cu Hitler si Eva Braun, vandute la licitatie. Foto si Video

Doua colectii rare de jucarii din timpul Germaniei naziste care includ soldati infatisandu-i pe Adolf Hitler si pe acolitii lui au fost scoase la vanzare in cadrul unei licitatii in Marea Britanie, obtinand aproximativ 8.200 de euro.

Figurine in miniatura cu dictatorul german, dotate cu o mana dreapta ajustabila care sa permita mimarea salutului nazist, se numarau printre jucariile cele mai dorite folosite pentru manipularea copiilor in timpul celui de-al Treilea Reich, scrie dailymail.co.uk.

Sursa foto: Dailymail.

Jucariile fac parte din doua colectii rare care au fost vandute la licitatie, in Durham si in Dudley, West Midlands, pentru mai mult de 7000 de lire sterline (aproximativ 8.200 de euro).

Printre figurine se numara si una cu Eva Braun, un podium marcat cu svastica, una cu Rudolf Hess, adjunctul lui Hitler, in fata cladirii unui sediu nazist, precum si soldati din armata germana in diferite pozitii.

Sursa foto: Dailymail.

Produse in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial ca parte a propagandei naziste, jucariile aveau scopul de a influenta copiii, incurajandu-i sa devina membri ai Tineretului Hitlerist.

Figurinele erau construite de compania Elastolin, dintr-o compozitie fina de ipsos, lipici, rumegus si ulei de in. Foarte putine modele au supravietuit, cu exceptia acestora din cele doua colectii care au iesit la iveala multumita licitatiilor.

Sursa foto: Dailymail.

Lotul vandut la cea mai mare valoare a fost sediul nazist, Casa Brown din Munchen, cumparat la pretul final de 1.202 lire sterline (1.403 euro), la licitatia din Durham.

Potrivit lui Simon Clarke, consultant militar in cadrul casei de licitatii, productia acestor jucarii s-a oprit in Marea Britanie in 1930, dar a continuat in Germania pana in 1944.

Sursa foto: Dailymail.

"Cand au venit nazistii la putere, productia de jucarii a fost directionata spre a arata ce se intampla in Germania. Nu au continuat cu prea multe alte jucarii, in afara celor pentru copii foarte mici, cum ar fi cuburile de construit", a povestit Clarke.

Jucariile erau folosite cu scopul de incuraja copiii sa intre in Tineretul Hitlerist, cei mai tineri membri ai organizatiei avand chiar sapte sau opt ani.

Sursa foto: Dailymail.

"Propaganda era atat de importanta incat Joseph Goebbels le-a spus producatorilor sa imbunatateasca trasaturile figurinelor care intruchipau personalitatile, motiv pentru care capetele jucariilor erau construite din portelan", a mai spus Simon Clarke.

Colectiile includeau si numeroase modele cu membri ai Tineretului Hitlerist in diferite pozitii: cantand la instrumente muzicale si fluturand steaguri.

#jucarii Hitler, #licitatie jucarii Hitler, #expozitie jucarii , #Licitatii arta