Licitatie de Primavara Artmark: Picturi interbelice, "operele-vedeta"

Luni, 19 Martie 2012, ora 19:04
5348 citiri
Licitatie de Primavara Artmark: Picturi interbelice, "operele-vedeta"

Artmark organizeaza marti a patra editie a Licitatiei de Primavara, printre "opere-vedeta", majoritatea lucrari de pictura interbelica numarandu-se lucrari semnate de Francisc Sirato sau Gheorghe Petrascu, cu preturi estimate la 35.000 si 55.000 de euro.

Francisc Sirato, cunoscut mai ales ca unul dintre artistii Grupului celor patru, alaturi de Nicolae Tonitza, Stefan Dimitrescu si Oscar Han, este printre cei care s-au bucurat constant de aprecierea criticilor si colectionarilor, fiind popular in randul publicului, in expozitiile epocii si respectat ca profesor la Academia de Arte Frumoase.

Pictura semnata de artist pe care Artmark o propune pentru aceasta editie a Licitatiei de Primavara, "Piata la Balcic" (ulei pe carton, 46 x 54,5 cm, estimat la 30.000 - 50.000 de euro), a fost inclusa, de-a lungul timpului, in trei colectii private, dintre care una in Statele Unite ale Americii si doua in Romania.

"Piata la Balcic", Francisc Sirato

Prima si cea mai renumita este Colectia H. Trembiski, alcatuita de un cunoscut avocat din Bucuresti. Acesta a achizitionat panza in 1938, cu suma de 8.000 lei, din expozitia deschisa impreuna cu Tonitza in acelasi an, la Fundatia Dalles. In insemnarile pictorului se mentioneaza alte 10 vanzari catre acelasi colectionar, un fidel sustinator al artistilor care formau Grupul celor patru.

Pictura a trecut apoi in proprietatea lui Mircea Septilici, probabil fiul vitreg al lui H. Trembiski, catre care au mers multe dintre operele din colectia avocatului, dupa moartea lui. Despre cea de-a treia si ultima colectie in care s-a aflat lucrarea, se stie doar ca se afla peste ocean, in Statele Unite ale Americii. Aceasta nu este singura tara straina in care a calatorit tabloul, fiind consemnate participarile la patru expozitii in orase din Elvetia si Suedia, in anul 1943.

Traseul sau expozitional numara mai multe evenimente, de la personala de la Dalles din 1938, la expozitii de arta romaneasca la Zurich, Basel si Stockholm, in 1943. Totodata, pictura este reprodusa in mai multe volume de arta, semnate Petre Oprea, Dan Grigorescu si Vasile Parizescu.

Un alt pictor celebru al Licitatiei de Primavara este Gheorghe Petrascu, care semneaza noua picturi reprezentand peisaje, naturi statice si compozitii cu personaje. Dintre acestea, "Marea la Techirghiol" (ulei pe panza, 43 x 50,5 cm, la un pret estimat de 35.000 - 55.000 de euro) este cea mai valoroasa. Lucrarea a participat la doua expozitii de anvergura si a fost inclusa in colectia dr. Gheorghe G. Chipail, celebru chirurg iesean.

"Marea la Techirghiol", Gheorghe Petrascu

Publicul iubitor de arta mai poate vizita expozitia licitatiei la Palatul Cesianu - Racovita astazi, intre orele 11.00 - 21.00. Marti expozitia va avea loc la J. W. Marriott Grand Hotel, locul unde se va desfasura si licitatia.

In cei patru ani de existenta, Artmark a organizat 50 de licitatii de arta, care au pus in vanzare aprox. 5.000 de opere de arta si obiecte de colectie. Vanzarile publice (prin licitatii de arta) ale Artmark au crescut de la 5,5 milioane de euro in 2010 la 11 milioane de euro in 2011 - intr-o piata a vanzarilor publice care a crescut de la aproximativ 8,3 milioane euro in 2010 la aprox. 14 milioane euro in 2011.

#licitatie arta Artmark, #Licitatia de Primavara Artmark, #colectii arta Romania, #Artmark tablouri pret , #Licitatii arta