Licitatie la New York: Lucrare semnata Yves Klein - 30-40 mil dolari

Joi, 05 Aprilie 2012, ora 21:16
1331 citiri
Licitatie la New York: Lucrare semnata Yves Klein - 30-40 mil dolari

O opera legendara a pictorului francez Yves Klein, intitulata "FC 1", realizata in 1962, cu putin timp inainte de moartea sa, va fi scoasa la licitatie pe 8 mai, la New York, de casa Christie's, unde ar putea fi vanduta pentru o suma cuprinsa intre 30 si 40 de milioane de dolari.

Yves Klein este una dintre marile personalitati din arta contemporana franceza, fiind considerat un reprezentant al neo-dadaismului si al postmodernismului timpuriu.

"Este vorba de cea mai importanta opera a artistului francez care va fi pusa in vanzare la licitatie", se afirma intr-un comunicat emis de casa Christie's, care va prezenta acest tablou, joi, in avanpremiera mondiala, la sediul ei din Paris.

In tabloul "FC 1", realizat pe un panou de dimensiuni mari (1,4 x 3 metri), "agresat" cu lansatoare de flacari chiar de catre artist, doua siluete feminine par sa danseze si sa dispara in mijlocul unui foc. Nuantele de auriu, rosu si albastru intaresc aceasta viziune onirica.

Tabloul a fost conceput in martie sau in aprilie 1962, cu cateva luni inainte de decesul artistului, provocat de o criza cardiaca, la varsta de 34 de ani.

"In aceasta capodopera, artistul a grupat toate elementele emblematice pentru arta sa: celebrul albastru Klein (IKB, International Klein Blue) care l-a facut celebru, <>, in care modelele devin pensule, dupa ce au fost acoperite cu vopsea, sub coordonarea artistului. Si mai este focul, care era una dintre marile lui obsesii si pentru care a avut nevoie de mult timp inainte de a invata sa il stapaneasca", a explicat Loic Gouzer, specialist la departamentul de Arta postbelica si contemporana al filialei neyorkeze a casei Christie's.

Realizarea operei intr-un local industrial al companiei Gaz de France din localitatea Plaine Saint-Denis din apropiere de Paris a fost filmata, fapt care a contribuit la notorietatea tabloului "FC 1", care a fost prezentat apoi in numeroase expozitii.

Tabloul este pus in vanzare de un colectionar elvetian.

Prezentat, joi, in fata reprezentantilor presei si a colectionarilor, tabloul va putea fi admirat de publicul larg, vineri, la sediul din Paris al casei Christie's.

O parte din suma ce va fi incasata din vanzarea tabloului va fi donata asociatiei Oceana, o organizatie mondiala care militeaza pentru salvarea si protejarea oceanelor de pe Terra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tablou Yves Klein, #licitatie lucrare Yves Klein, #licitatii arta New York, #pret tablou Yves Klein , #Licitatii arta