Licitatiile casei Christie's in 2011: 5,7 miliarde de dolari. Vezi ce s-a vandut

Vineri, 03 Februarie 2012, ora 18:59
2206 citiri
Licitatiile casei Christie's in 2011: 5,7 miliarde de dolari. Vezi ce s-a vandut

Tot mai multi oamenii de afaceri investesc in arta, si tot mai multi colectionari dau bani grei pentru opere de valoare. Investiile in arta infloresc in plina criza financiara, in favoarea caselor de licitatii.

Christie's a raportat venituri de 4,3 miliarde de euro in 2011, cu un avans de 9% fata de anul precedent. O crestere remarcabila de 44% a vanzarilor a fost inregistrata in SUA, unde in 2011 Christies inregistrand 614 milioane de euro.

Categoria artei postbelice si contemporane conduce segmentele de licitatie, cu vanzari de 911 milioane euro, in crestere cu aproximativ 25% fata de 2010. A doua categorie in topul celor mai bine vandute este cea de arta asiatica, care a inregistrat o crestere de 15% si un total anual de vanzari de 676 milioane de euro, potrivit Luxury-insider.

Cea mai scumpa lucrare vanduta in 2011 la o licitatie Christie's a fost a pictura apartinand lui Roy Lichtenstein "I can see the whole room....and There's Nobody in it!", pretul de vanzare fiind de 32,8 milioane de euro.

In 2011, Christie's a vandut 719 lucrari de arta, fiecare cu peste un milion de euro, cu 88 mai multe decat in 2010. Rata de adjudecare medie a fost de 79%, la fel ca in anul precedent. Rezultatele arata totodata o crestere solida la fiecare nivel de pret, nu numai pentru operele cele mai valoroase, cea mai mare rata de adjudecare, de 87%, fiind obtinuta in cazul vanzarilor de opere intre 300.000 de euro si 1,2 milioane euro.

"Tot mai multi oamenii de afaceri investesc in arta, si tot mai multi colectionari dau bani grei pentru opere de valoare, acesta este adevarata explozie de interes pentru arta. Alimentata de globalizare si dezvoltarile tehnologice, investitiile in arta infloresc in plina criza financiara", a declarat Steven Murphy, CEO Christie's.

In 2011, Christie's a organizat o licitatie in memoria actritei Elisabeth Taylor din care s-au strans 113 milioane de euro. Obiectele lui Elizabeth Taylor, rochii si bijuterii purtate de aceasta in filme sau la evenimente importante din viata sa au fost vandute cu sume care au intrecut asteptarile organizatorilor.

Scenariul filmului "Vis de glorie/The National Velvet", primul lungmetraj de succes al lui Liz Taylor, a fost vandut pentru 129.000 de euro, suma fiind de 50 de ori mai mare decat pretul de pornire. De asemenea, unul dintre colierele lui Taylor, cu o perla datand din secolul al XVI-lea, a fost vandut pentru suma de 8,3 milioane de euro.

Casa de licitatii Christie's va organiza si in 2012 o licitatie in memoria actritei Elizabeth Taylor pe data de 7 februarie. Vor fi vandute obiecte de arta ce i-au apartinut actritei. Printre acestea se numara un peisaj de toamna realizat de Vincent van Gogh, a carui valoare este estimata intre 5 milioane si 8,5 milioane de euro, un autoportret pictat de Edgar Degas, dar si lucrari semnate de Camille Pissaro si Auguste Renoir.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#licitatii arta Christies, #licitatie Elizabeth Taylor Christies, #profit Christies , #Licitatii arta