Moneda evreiasca licitata pentru o suma record, in SUA

Duminica, 11 Martie 2012, ora 13:38
1954 citiri
Moneda evreiasca licitata pentru o suma record, in SUA

O moneda antica din Iudeea a atins suma record de 1,1 milioane dolari cu ocazia unei licitatii desfasurate la New York, au facut cunoscut surse din cadrul casei de licitatii Heritage.

Acest prototip de shekel, datand din anul 66 dC, face parte dintre cele dintai monede batute la inceputul primei mari revolte a evreilor impotriva romanilor, din secolul I. Mai este cunoscut un singur alt exemplar, a precizat casa de licitatii.

"Acest shekel de argint, din anul 1, batut imediat dupa declansarea razboiului, in mai 66, este o piesa cu o istorie incredibila", a afirmat Cris Bierrenbach, vicepresedinte al casei Heritage.

"Este printre cele dintai monede batute de rebelii evrei dupa ce i-au alungat pe romani din Ierusalim", a adaugat el.

Moneda a fost vanduta joi seara unui colectionar particular de pe Coasta de Est, prin intermediul numismatului californian Steve Rubinger, contra sumei de 1,005 milioane dolari, de patru ori mai mult decat precedentul record pentru o moneda evreiasca, potrivit casei de licitatii.

Ea face parte dintr-o colectie de 2.200 de monede antice din Iudeea apartinand unui colectionar american, colectia Soshana, care se va destrama in acest an cu prilejul diferitelor vanzari sau licitatii, cu o valoare estimata la peste 10 milioane de dolari, potrivit Heritage.

#moneda evreiasca, #licitatie moneda evreiasca, #pret moneda evreiasca , #Licitatii arta