O chitara a legendarului Bob Dylan, vanduta la licitatie cu aproape un milion de dolari

Sambata, 07 Decembrie 2013, ora 09:49
1561 citiri
O chitara a legendarului Bob Dylan, vanduta la licitatie cu aproape un milion de dolari

Chitara electrica folosita de cantaretul american Bob Dylan in faimosul sau concert de la Newport Folk Festival din 1965, care a marcat trecerea sa de la folk la rock, a fost vanduta, vineri, intr-o licitatie la New York, cu 965.000 dolari, un record mondial pentru un astfel de instrument, transmit AFP si Associated Press.

Chitara, un Fender Stratocaster din 1964, vanduta cu corzile sale originale, a fost estimata intre 300.000 si 500.000 de dolari de catre casa de licitatii Christie's. Instrumentul a fost vandut unui particular. Aceasta chitara are "un statut de mit in analele muzicii", a subliniat vineri Tim Lecky, care a condus licitatia. Ea ramane pentru totdeauna asociata trecerii lui Dylan de la folk la rock.

Un Dylan de 24 de ani cunoscut pentru cantecele sale cu text bine construit si care canta in mod traditional cu o armonica si o chitara acustica, a interpretat doar cateva melodii la aceasta chitara electrica. Huiduit, fluierat, Dylan a parasit scena dupa trei melodii, dar a castigat un nou public.

Chitara si textele au fost lasate intr-un avion privat folosit de Dylan si grupul sau in lunile ce au urmat festivalului de la Newport. Ele au fost pastrate de pilotul avionului, dupa ce se pare ca Dylan nu i-a raspuns niciodata la intrebarile privind soarta acestora. Cantaretul le-a contestat ulterior autenticitatea inainte de a le recunoaste si a accepta sa fie vandute.

In cadrul licitatiei, cinci texte ale cantecelor lui Dylan datand din perioada 1965-1966, au fost de asemenea oferite spre vanzare, fiind estimate fiecare intre 3.000 si 30.000 de dolari. Unul singur a fost adjudecat pentru 20.000 de dolari.

#licitatie chitara, #chitara legendar Bob Dylan, #chitara electrica , #Licitatii arta