Obiecte de pe Titanic, scoase la licitatie pentru 200 mil. de dolari

Vineri, 16 Martie 2012, ora 08:32
5166 citiri
Obiecte de pe Titanic, scoase la licitatie pentru 200 mil. de dolari

Obiecte de pe cea mai faimoasa epava vor fi scoase la licitatie, inclusiv cele care au apartinut pasagerilor.

Colectia include materiale video cu vasul si eforturile de salvare, dar si 5.500 de artefacte recuperate de pe fundul marii. Obiecte de portelan, tacamuri de argint, haine, bijuterii cu diamante si altele, vor putea fi cumparate in cadrul licitatiei, alaturi de bucati din vas.

Nu este prima oara cand la licitatii isi fac loc obiecte de pe celebrul vas. In 2004, mai multe astfel de suveniruri care au provenit de la membrii familiilor celor care au supravietuit scufundarii Titanicului, au fost vandute. Un meniu original din restaurantul vasului s-a vandut atunci cu 100.000 dolari, scrie CNN.

Toate artefactele vor fi vandute de Guernsey's, iar intreaga colectie a fost evaluata la 189 milioane de dolari. Numele castigatorului va fi facut public la mijlocul lunii aprilie, in apropiere de aniversarea centenarului.

RMS Titanic Inc, o divizie a Premier Exhibitions, detine drepturile de exploatare a epavei de 18 ani.

Vanzarea este conditionata de capacitatea de a pastra colectia in stare perfecta si disponibila pentru vizionarea publicului larg. Astfel, pe langa persoanele private, pe lista potentialilor cumparatori se mai afla muzeele, primariile si institutiile de cercetare.

"Speram sa fie conservate corect, sa fie ingrijite si ca intreaga colectie sa ramana intreaga", a declarat Dominique Rissolo, director al Waitt Institute, companie implicata in ultimele expeditii. "Am prefera ca intreaga colectie sa nu ajunga in mainile unui colectionar privat - aici nu e vorba de proprietate, ci de prezentarea unei povesti".

Faimoasa epava a fost descoperita in 1985 in largul coastei Halifax, iar de atunci au avut loc opt expeditii de cercetare si recuperare.

#colectie Titanic, #obiecte Titanic, #licitatie obiecte Titanic , #Licitatii arta