Piata de arta din Romania - un prezent optimist, un viitor tern, plin de "maruntisuri"

Duminica, 30 Decembrie 2012, ora 11:10
1827 citiri
Piata de arta din Romania - un prezent optimist, un viitor tern, plin de "maruntisuri"

Pentru piata de arta din Romania, criza din buzunarele colectionarilor s-a vazut diferit anul acesta - unele case de licitatii s-au bucurat de o crestere sustinuta a numarului de tranzactii, in timp ce, pentru altele, 2012 a insemnat "un recul general" al preturilor de vanzare.

In anul 2012, desi preturile de achizitie a obiectelor licitate au scazut, numarul si gusturile colectionarilor s-au rafinat, acestia preferand sa investeasca in arta de "prim rang".

"Odata cu liberalizarea comertului in anii '90, piata de arta din Romania trece printr-un continuu proces de evolutie, accelerat indeosebi in perioada de criza economica, din 2008 pana in prezent. In ceea ce priveste anul 2012, s-a confirmat o crestere sustinuta a numarului de tranzactii. Acesta este rezultatul cresterii cererii, respectiv a raspunsului ofertei, prin sporirea numarului de jucatori la nivelul pietei primare", a declarat Alexandru Baldea, actionar majoritar al casei de licitatii Artmark.

Daca pe piata mondiala arta asiatica a inceput sa castige din ce in ce mai mult teren, artistii plastici chinezi fiind cei care "picteaza lumea in rosu", dupa cum apreciaza analistii de arta americani, in Europa - si mai ales in Romania -, arta autohtona isi pastreaza suprematia. Asadar, colectionarii romani au scos din buzunare sume care, nu de putine ori, au parut exorbitante, pentru a adauga in patrimoniul personal tablouri care, in unele cazuri, au fost platite cu pretul a trei apartamente deloc modeste in Capitala.

Cei mai valorosi artisti romani: Grigorescu, Tonitza, Luchian

"Primele sapte pozitii din Top 100 sunt tranzactii incheiate de casa de licitatii Artmark, insa clasamentul este reprezentativ pentru intreaga piata. Cei mai valorosi artisti romani se regasesc si in topul individual al tranzactiilor realizate de fiecare casa de licitatii in parte. Daca ne raportam doar la vanzarile din 2012, topul este dominat de Grigorescu, Tonitza, Luchian, Brauner, Ciucurencu, Petrascu si Pallady", a mai spus Alexandru Baldea.

Aceasta in contextul in care anul 2012 a confirmat interesul cumparatorilor pentru "arta de prim rang", reprezentata de numele de necontestat ale picturii romanesti - Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Ioan Andreescu -, ceea ce, potrivit actionarului majoritar al Artmark, "reprezinta o alegere prudenta si sigura pe timp de criza".

Preferintele colectionarilor care si-au achizitionat lucrari de arta prin intermediul casei de licitatii Goldart s-au indreptat catre opere ale marilor maestri romani. "Au fost preferati pictori romani moderni (sfarsit de sec. XIX, inceput de sec. XX) si sculptura. Cei mai "vanati" autori au fost Stefan Luchian, Nicolae Vermont, Gheorghe Petrascu, Samuel Mutzner si Horia Bernea, cu lucrari din perioadele lor de maturitate, a spus Luminita Ghidus, fondator al casei de licitatii Goldart.

In paralel cu vanzarile marilor nume, in 2012 a fost sesizata si o intarire a "esalonului 2", reprezentat de nume in plina ascensiune, foarte cautate (Pallady, Petrascu, Darascu), dar care nu au atins inca notorietatea "primului rang".

Arta contemporana, o evolutie interesanta in 2012

Pe langa interesul in investitia sigura in arta consacrata, "setea" noului val de cumparatori a dus la miscari interesante si in ceea ce priveste nivelul de jos al intervalului valoric, cu lucrari accesibile ce au cunoscut cresteri surprinzatoare. Astfel, tabloul pictorului Misu Teisanu, "Sedusa", a avut un pret de pornire de 300 de euro pentru a ajunge la o valoare de adjudecare de 10.000 de euro in cadrul Licitatiei de Martisor a casei Artmark.

"O evolutie extrem de interesanta a avut-o si arta contemporana, licitatia organizata de Artmark pe aceasta tema in luna noiembrie a acestui an obtinand cele mai bune rezultate din istoria segmentului: un total de 240.000 de euro si o rata de adjudecare de 83%", a mai spus Alexandru Baldea.

#licitatii arta, #pret obiecte arta 2012, #piata arta Romania 2012 , #Licitatii arta