Piata globala de arta a crescut cu 21% in 2011

Vineri, 17 Februarie 2012, ora 18:39
1547 citiri
Piata globala de arta a crescut cu 21% in 2011

Piata globala de arta a crescut cu 21% anul trecut, in ciuda problemelor din economia globala, si a atins un nou maxim istoric, de 11,5 miliarde dolari, potrivit statisticilor Art Price.

China este, din 2010, cea mai mare piata globala a licitatiilor de arta. Anul trecut, China si-a consolidat pozitia, cu o crestere de 38% a valorii operelor licitate, depasind avansul global de 21%. China a dominat, astfel, piata de arta in 2011, cu o cota de 39%, mult peste cele 25 de procente ale Statelor Unite, informeaza The Money Channel.

De altfel, 3 din cele mai scumpe 10 picturi licitate anul trecut sunt realizate de artisti chinezi.

Cea mai scumpa pictura vanduta la licitatie, cu peste 57 milioane de dolari, este semnata de pictorul chinez Qi Baishi. Se numeste "Vultur intr-un pin" si a fost cumparata anul trecut cu peste 57 de milioane de dolari.

Locul 2 i-a revenit unei picturi de Wang Meng, un artist chinez din timpul dinastiei Yuan din secolul 14, cu lucrarea intitulata "Zhi Chuan mergand la munte", vanduta pentru aproximativ 55 de milioane dolari.

Clyfford Still, un expresionist abstract, a primit medalia de bronz, cu o lucrare vanduta tot pentru circa 55 de milioane de dolari.

Urmatoarea este o lucrare de Roy Lichtenstein, un exponent de marca al artei pop. Pictura sa, intitulata "Pot sa vad toata camera!... si nu este nimeni in ea!", s-a vandut cu peste 38 de milioane de dolari. Locul 5 ii revine italianului Francesco Guardi, cu o pictura din Venetia secolului al 18-lea, de 38,3 milioane de dolari. .

Urmeaza, pe locul 6, un alt chinez, Xu Beihong, Pictura sa, "La arat pe taramul pacii" a obtinut aproape 37 de milioane de dolari la o licitatie din China, care a avut loc la sfarsitul anului.

Pe pozitia 7 se afla un pictor care prinde top 10 an de an, Pablo Picasso, cu mica pictura "La Lecture", care o infatiseaza pe una dintre iubitele sale si care s-a vandut cu peste 36 de milioane de dolari. Pe locul 8 se afla austriacul Gustav Klimt, cu "Litzlberg pe lacul Atter", vandut pentru 36 de milioane.

Locul 9 ii apartine unui alt pictor austriac, Egon Schiele, cu lucrarea "Case cu rufe: Suburbie II" din 1914, care s-a vandut la Londra pentru 35,7 milioane de dolari.

Pe locul 10 in topul celor mai scumpe picturi cumparate la licitatie anul trecut se afla un obisnuit al clasamentului, Andy Warhol, cu "Autoportret din patru bucati", vandut pentru 34 de milioane de dolari.

#piata arta 2011, #evolutie piata arta 2011 , #Licitatii arta