Picasso - un nou record de pret in lumea licitatiilor de arta

Marti, 12 Mai 2015, ora 10:06
2095 citiri
Picasso - un nou record de pret in lumea licitatiilor de arta
Foto: Wall Street Journal

Ultima varianta a seriei "Femei din Alger" pictata de Pablo Picasso stabileste un nou record de pret in lumea licitatiilor de arta.

Estimata la 140 milioane de dolari, pictura a depasit asteptarile organizatorilor licitatiei, casa Christie's din New York, dupa 11 minute pretul final fiind stabilit la 179,3 milioane, relateaza BBC.

Seara recordurilor

"Femei din Alger" nu a fost singura opera de arta care a spart bariera pretului atins pana in prezent.

In cadrul aceleiasi licitatii, "Poiniting Man", o scupltura in marime naturala a artistului Alberto Giacometti a devenit cea mai scumpa scupltura din lume, cu un pret final de 141,3 milioane de dolari.

Capodopera maestrului cubist Pablo Picasso a devenit cea mai scumpa pictura vanduta vreodata in cadrul unei licitatii de arta, depasind recordul stabilit de panza "Trei studii ale lui Lucian Freud", semnata de artistul britanic Francis Bacon: 142,4 milioane de dolari.

In ambele cazuri, cumparatorii au dorit sa isi pastreze anonimatul. Suma pentru care a fost vanduta opera lui Picasso include si comisionul de 12% al casei de licitatii.

Expertii in arta considera insa ca suntem departe de a spune adio tranzactiilor cu sume fabuloase. "Nu vad cum ar putea sa se termine in curand, atata vreme cat profitul din tranzactii cu arta este mare", explica dealerul Richard Feigen.

#record licitatie arta, #pret record pictura Picasso, #profit tranzactii arta , #Licitatii arta