Premiera: Doua lucrari de Brancusi, scoase la licitatie in Romania

Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 16:18
1981 citiri
Premiera: Doua lucrari de Brancusi, scoase la licitatie in Romania
Desenul "Pupaza cu mot", de Constantin Brancusi

Doua lucrari realizate de unul dintre cei mai cunoscuti artisti romani din intreaga lume, Constantin Brancusi, sunt scoase, in premiera, la vanzare in Romania, la Licitatia de Avangarda si Expresionism organizata de casa Artmark pe 26 ianuarie, in Capitala, informeaza organizatorii.

Prezenta lui Constantin Brancusi pe piata romaneasca de licitatii publice reprezinta un eveniment unic. Cea mai scumpa opera a sculptorului roman, "Madame L.R.", a fost vanduta, in 2009, pentru suma de 37,1 milioane de dolari, la o licitatie care a avut loc la Paris.

Constantin Brancusi, celebru pentru sculpturile sale geniale, a avut de-a lungul vietii o pasiune pentru documentul fotografiat, lasand, de asemenea, in urma sa nenumarate desene valoroase.

Desenul, "Pupaza cu mot", estimat la 5.000 - 10.000 de euro

Casa de licitatii Artmark scoate la vanzare, pentru prima data in Romania, doua lucrari semnate de artist. Una dintre acestea, desenul "Pupaza cu mot" (penita pe hartie, 27,4 x 38 cm, estimata la 5.000 - 10.000 de euro), este scoasa la vanzare de un colectionar privat din Bucuresti, care a achizitionat-o in trecut de la o licitatie a casei Christie's.

Desenul reprezinta un proiect de ilustratie pentru volumul de poeme "Plante si animale", publicat de Ilarie Voronca la Paris, in 1929. Scriitorul facea parte din cercul de prieteni ai artistului.

Cea de-a doua lucrare semnata de Brancusi este fotografia-obiect artistic "Peile rosi", datata 1906, care are o valoare estimata la o suma cuprinsa intre 2.000 si 4.000 de euro.

Textul de pe verso, datat si localizat 28 septembrie 1906, Paris, spune: "Baeatul Tati! Fa zvon in tara ca steagul Oltului a inceput sa sa urzasca la buricul pamantului. Sunt primit la Salon cu trei opere. Te serut Costachie. Monsieu Ion Georgiean, Doctorand, str. Izvorului, nr. 18, Bucarest, Roumanie".

Cartea postala, "Peile rosi", prezinta una din sculpturile distruse de artist

Interesanta este insa si imaginea de pe fata cartii postale. "Peile rosi" este una dintre sculpturile distruse de artist in 1907, intr-un acces de razvratire fata de ceea ce crease in perioada impresionismului la care Brancusi aderase ca elev al lui Auguste Rodin.

Astfel, cartea postala trimisa prietenului Gheorghian-Popescu este unicul document ramas care prezinta una dintre operele disparute. Fotografia a fost reprodusa cu ocazia Centenarului Brancusi din 1976, in Romania Literara, si provine din colectia privata bucuresteana Calin Eftimie.

In afara de cele doua lucrari semnate de Brancusi, Licitatia de Avangarda si Expresionism propune iubitorilor de creatii artistice integrate celor doua miscari moderniste o selectie remarcabila de 140 de picturi si sculpturi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Pupaza mot, #Constantin Brancusi licitatie, #licitatie Brancusi Bucuresti, #licitatie Artmark , #Licitatii arta